13-åriga Agnes fina initiativ – pärlar armband för att hjälpa ukrainska flyktingar: "Viktigt att hjälpa"
Agnes pärlar för Ukraina

13-åriga Agnes fina initiativ – pärlar armband för att hjälpa ukrainska flyktingar: ”Viktigt att hjälpa”

För fem år sedan pärlade hon armband till förmån för människor som flytt kriget i Syrien.

Nu gör hon det igen, men denna gång för de som tvingas fly kriget i Ukraina.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har flera privatpersoner, företag och organisationer släppt allt och gjort vad de har kunnat för att hjälpa människor som flyr från Ukraina.

Flera människor har öppnat upp sina hem, några har kört ned förnödenheter till polsk-ukrainska gränsen och andra har kört tur och retur för att erbjuda människor som flyr en resa till säkerheten.

LÄS MER: Svenska djurhjältarnas värmande gest – åker med foder och filtar till ukrainska hundar: ”Måste hjälpas åt”

Agnes hjälper ukrainska flyktingar

När 13-åriga Agnes från Gävle hörde talas om Rysslands invasion av Ukraina vägrade hon stå och se på. I stället började hon pärla armband som hon säljer till förmån för ukrainska flyktingar.

– För mig så har det alltid varit viktigt att hjälpa folk som behöver det. Det känns bra att göra något för någon annan, säger Agnes till Newsner.

Agnes pärlar
Foto: Privat

När Agnes var åtta år härjade kriget i Syrien och miljontals människor tvingades på flykt. Även då pärlade hon armband som hon sålde.

– Jag fick idén efter att ha sett en klass göra det för Afrika på Lilla Aktuellt i skolan. När det här kriget började så kände jag direkt att jag ville göra samma sak nu som jag gjorde då. Om jag inte hade sett det klippet så hade jag nog aldrig fått idén att göra det, berättar Agnes.

Agnes armband har fått stort genomslag och det har varit högt tryck på de fina armbanden som det står ”Ukraina” på.

Samlade in tusentals kronor

Agnes lyckades in 9540 kronor, men efter att hennes farmor swishat 460 landade slutsumman på 10 000 kronor. Det var i alla fall vad hon trodde, för efter att hon skickat in summan till Akelius Foundation dubblade dem summan.

Allt som allt skickades alltså hela 20 000 kronor till Ukraina.

– Att det blev så mycket pengar känns overkligt, jag trodde inte att det skulle gå så bra, även fast jag hoppades på att det skulle gå bra, säger Agnes till Newsner.

Agnes tycker att det är bra om fler engagerar sig men höjer också ett varningens finger för att det kan få konsekvenser.

– Det skulle ju såklart vara bra om fler engagerade sig, men samtidigt så kan det kännas jobbigt för vissa att göra det. Det kan resultera i att man tänker mer på kriget vilket kan bli väldigt jobbigt, säger hon till Newsner.

Sprid gärna Agnes fina initiativ. Tillsammans hjälps vi åt.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);