Svenska djurhjältarnas värmande gest – åker med foder och filtar till ukrainska hundar: ”Måste hjälpas åt”

Hundratusentals människor är på flykt från kriget i Ukraina. Bland dessa även många djur.

Nu agerar svenska djurhjältar från den ideella föreningen Hundar utan hem och kör ned förnödenheter till djuren.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är över 600 000 personer på flykt från kriget i Ukraina, skriver TT.

Men det är inte bara människor som far illa av kriget och tvingas söka skydd. Djurrättsorganisationen PETA fruktar också att många hundar och katter lämnas åt sitt öde, när ägarna inte har möjlighet att ta med dem.

LÄS MER: Så kan du hjälpa utsatta i Ukraina: Här är trovärdiga hjälporganisationerna att ha koll på

Svenska djurhjältar i Ukraina

Den ideella föreningen Hundar utan Hem bestämde sig därför för att fylla en transport med förnödenheter till båda djur och människor och bege sig till gränsen mellan Polen och Ukraina.

”Vi alla måste hjälpas åt i den här katastrofen, och vi vill göra vad vi kan för att underlätta för människor och djur i den här fruktansvärda situationen”, skrev föreningen Hundar utan Hem i ett inlägg på Facebook i förra veckan.

HJÄLP OSS ATT HJÄLPA HUNDAR OCH MÄNNISKOR I UKRAINA!Imorgon lördag kommer vi fylla vår transport full med foder från @…

Posted by Hundar Utan Hem on Friday, February 25, 2022

Inlägget väckte stort engagemang och många frivilliga hjälpte till att fylla transporten med allt från kläder och filtar till andra förnödenheter.

LÄS MER: Svenska busschaufförernas fina gest – åker hundratals mil för att rädda flyktingar från Ukraina

Lördagen den 26 februari begav sig Hundar utan hem mot Polen där de stannade i både Gdansk och Sopot för att lämna leksaker och tunnare kläder innan de begav sig vidare till Ukrainska gränsen.

Vid gränsen lämnade de över ytterligare hygienartiklar, hundfoder, mjölkersättning, blöjor, vinterkläder och sovsäckar.

UPPDATERING 🇺🇦Idag har vi besökt Röda Korset i Gdansk och pratat med volontärerna där, de informerade oss om att ca…

Posted by Hundar Utan Hem on Sunday, February 27, 2022

Evakuerar hundar från kriget

Behovet av mat visade sig vara som störst inne i Ukraina så frivilliuga från Hundar utan Hem körde till ett Shelter inne i landet och lämnade över sin packning. Man evakuerade också 26 hundar, som man ska ta med sig över gränsen till ett shelter i Polen.

”Vi lämnar nu sheltret i Ukraina för att ta oss tillbaka till Polen! Känslorna är många, det är så sorgligt att se alla människor på flykt. Det är även många hundar övergivna längs med vägarna där vi kört… De är fruktansvärt vilsna, stressade och rädda. Därför känns det bra i hjärtat att vi nu evakuerar 26 hundar från sheltret! Det innebär att vi frigör platser på för några av alla de hundar som blivit hemlösa. Hundarna som vi evakuerat kommer nu köras till ett shelter i Polen”, skriver föreningen i ett inlägg.

UPPDATERING 🇺🇦Vi lämnar nu sheltret i Ukraina för att ta oss tillbaka till Polen! Känslorna är många, det är så…

Posted by Hundar Utan Hem on Tuesday, March 1, 2022

Det här värmer i hjärtat. Vi måste alla hjälpas åt i krisen.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);