Svenska paret räddade cancersjuk ut ur Ukraina – jobbar dygnet runt för att rädda fler: "Inget val"
Flyktingar Ukraina/ Rullstol

Svenska paret räddade cancersjuk ut ur Ukraina – jobbar dygnet runt för att rädda fler: ”Inget val”

Christer Ahlin och Nataliya Tarasova från Pjätteryd gör allt de kan för att rädda sjuka och människor med funktionsvariationer från krigsdrabbade Ukraina, rapporterar P4 Kronoberg.

Torsdagen den 24 februari påbörjade Ryssland en invasion av Ukraina. Nu flyr tusentals människor för sina liv, och flera svenska hjälporganisationer har förberett akuta insamlingar för att stötta utsatta. 

Men det är inte bara hjälporganisationer som agerar. Privatpersoner runt om i Sverige startar insamlingar, öppnar sina hem och åker till gränsen för att hjälpa människor på flykt från Ukraina.

Räddar sjuka från Ukraina

Två av dem är Christer Ahlin från Pjätteryd och hans fru Nataliya Tarasova från Kiev. Paret kämpar dygnet runt, helt ideellt, för att få ut sjuka och människor med funktionsvariationer ur det krigsdrabbade Ukraina.

– Allt från rullstolsbundna, helt förlamade till diabetiker att försöka lämna landet på bästa sätt, säger Christer till P4 Kronoberg.

Flyktingar Ukraina/ Rullstol
Foto: Ola Torkelsson, TT
/ Shutterstock

Just nu försöker Christer och Nataliya få ut runt 60-70 personer ur landet och lotsa dem till en bostad i Göteborg, dit Christer har samlat ihop sängar till behövande.

Cancersjuk räddades till Sverige

Under måndagen anlände en av Polenfärjorna till Sverige och med den kom också de två första flyktingarna som Christer och Nataliya hjälpt.

En av dem har en cancersjukdom, är nyopererad och behöver akut vård.

För Christer och Nataliya var det en självklarhet att agera och hjälpa människor ut ur Ukraina.

– Man har inget val. Det är inte så lätt för en 25-årig tjej som inte kan lyfta sin hand att ta sig på ett tåg, eller ur ett tåg själv, säger Christer Ahlin till radion.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);