Finansministerns löfte: Bensinskatten kommer att höjas

Sverige är under förändring. De kommande åren innebär en hel del förändringar i samhället, på grund av det ekonomiska klimatet, det berättar finansminister Magdalena Andersson i en stor intervju med Aftonbladet. Bland annat meddelar hon att bensinskatten kommer att höjas – för klimatets skull.

Det ekonomiska läget innebär flera förändringar i Sverige de kommande åren. Då 40-talisterna börjar fylla 80 ska det satsas mer på äldreomsorg, samtidigt som man bygger ut sjukvården.

Detta medför dock att att andra saker blir påverkade ekonomiskt.

– Om man blickar framåt ser jag inte att vi är i et läge att sänka skattenivån, tvärtom. Den stora generationen 40-talister börjar komma upp i 80-årsåldern och har rätt till en trygg ålderdom med bra sjukvård och äldreomsorg. Det kommer att kräva prioriteringar, säger Magdalena Andersson i en intervju med Aftonbladet.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Andra saker som kommer att satsas på

Andra saker som kommer att satsas på är försvaret, och polisen, där man vill kunna anställa fler och bygga ut kommunikationerna. Magdalena Andersson själv menar dock att Sverige de kommande åren kommer att vara ”mer orättvist”,

– Det beror på hur vi får ihop budgeten varje år. Men att avskaffa värnskatten, som vi ska göra vid årsskiftet, har ingen bra fördelningsprofil och heller inget som vi Socialdemokrater skulle ha önskat. Men det var en förutsättning för att Sverige äntligen skulle få en regering. Som alltid när man kompromissar får man ge och ta, säger hon till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.