Flera döda i massaker på Nya Zeeland – terrorist hade Ebba Åkerlunds namn på vapnet

Enligt TV4 ska en av gärningsmännen som skjöt flera personer till döds i Nya Zeeland ha filmat och livesänt attacken på Facebook. I samband med skjutningen läste han upp ett manifest där han nämner terrordådet på Drottninggatan, och på mannens vapen står det Ebba Åkerlunds namn, flickan som miste sitt liv i terrorattacken i Stockholm den 7 april 2017.

Närmare 40 personer har dött och flera har skadats efter terrorattacker mot två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland. Enligt Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern är dådet ett välplanerat sådant, och en av gärningsmannen ska vid ett tillfälle ha läst upp ett manifest där han nämnde händelsen på Drottninggatan den 7 april 2017 som inspiration.

Foto: Markus Schreiber. OBS: Bilden är tagen i samband med terrordådet på Drottninggatan den 17 april 2017.

– Det är bortom ord. Mina sympatier till muslimer och även til folket till Nya Zeeland, det är en fruktansvärd nyhet att vakna till, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert till TV4.

– Det verkar som att en av de här, den här 28-åringen, har skrivit ett manifest där han nämner Brevik som en av inspiratörerna.

Han fortsätter:

– Han nämner också Drottninggatan som en av faktorerna som, vad ska jag säga, motiverade honom, säger Magnus Ranstorp.

Rasistiskt syfte

Enligt Magnus Ranstorp tar manifestet upp flera fall där av terrordåd.

– Manifestet är fyllt av, vad ska jag säga, anti-invandringsbudskap, säger Magnus Ranstorp.

Polisen har i nuläget gripit tre män och en kvinna som är misstänkta för inblandning i dådet.