FOTO: TT Nyhetsbyrån

Flicka nära dö av undernäring – föräldrarna gav henne vegankost istället för barnmat

En liten flicka i Göteborg var nära att dö av undernäring. Det efter att hennes föräldrar givit henne vegankost och bröstmjölk i stället för barnmat.

Nu har åklagare väckt åtal mot föräldrarna.
– Jag har aldrig sett ett så svårt undernärt barn, säger en läkare i förhör med polisen enligt Expressen.

Den 15 februari kom en flicka in på akuten på Drottning Silvias barnsjukhus. Hon var då i mycket dåligt skick. Hennes ögon hade rullat bakåt, hon var blek och hade kramper i ena armen. Sjuksköterskorna noterade även att hon vägde betydligt mindre än ett barn i den åldern normalt gör, skriver Expressen.

Flicka nära dö av vegankost

Sjukhuset tog hjälp av en specialistläkare som arbetat med undernärda barn i Afrika.
– Jag har aldrig sett ett så svårt undernärt barn, sa läkaren i förhör med polisen enligt Expressen.

Flickan överlevde men enligt polisens förundersökning var hon bara timmar från att dö.

Föräldrarna häktade

Föräldrarna är nu häktade, misstänkta för grovt vållande till kroppsskada. Åklagaren menar att föräldrarna orsakat dottern ett livshotande tillstånd efter grav undernäring, skriver Expressen.

Flickan ska ha fått liknande kost som sina föräldrar, d.v.s. veganmat. Paret nekar till brott och uppger att anledningen till näringsbristen hade att göra med en magsjuka som gjort att hon inte kunnat äta.

Dottern uppges även lida av vitamin- och mineralbrist. Pappan berättar i förhör att de inte givit henne några tillskott.
– Nej, inga droppar eller sådant. Hon får solsken, skratt och kramar, säger han enligt Expressen.

”Jag vill vara som bina”

Enligt uppgifterna ska myndigheterna ha varit helt ovetandes om flickans existens, då hon förlöstes i en lägenhet och föräldrarna inte anmält födseln till Skatteverket.

Pappan förklarar varför:
– Därför att jag anser att Sverige som stat inte skall få äga henne och ta lån i hennes namn. Jag skall också avsäga mitt svenska medborgarskap för jag tror inte på det här med nationer och sånt, säger han enligt Expressen.

Paret saknar bostadsadress och lever helt utanför samhället.
– Jag tror att pengar är något hemskt. Hemskt som i att när jag lägger handen på en sedel så blir du sämre, smittad av ”guldfeber”, blir sämre som människa, sämre som varelse. Jag vill vara som bina som åker runt och pollinerar. Är de ens medvetna att de gör så att hela världen blommar?, säger pappan.

Flickan har nu omhändertagits av sociala myndigheter, uppger Expressen.