Flygplan har kraschat i Iran – svenska UD:s svar: ”Befarar att flera svenskar har dött”

Ett flygplan med minst 170 passagerare kraschade strax efter avgången från Irans internationella flygplats utanför Teheran under onsdagsmorgonen. Bland de många passagerarna fanns flera svenskar, och UD befarar nu att flera av dem avlidit.

– Vi bekräftar ingenting, men vi befarar att flera svenskar kan ha avlidit i kraschen, säger Anna Lundblad på Utrikesdepartementets presstalestjänst till Newsner.

Foto: Ebrahim Noroozi/TT

Planet som kraschade under onsdagsmorgonen var påväg till Kiev från Iran, och höll runt 170 passagerare, varav flera ska ha varit svenskar enligt SVT.

Just nu arbetar räddningstjänst och sjukvårdare på platsen, där en kraftig brand har brutit ut efter kraschen.

– Branden är så kraftig att vi inte kan rädda någon, säger Pirhossein Koulivand, chef för Irans räddningstjänst, till inhemsk tv enligt SVT.

UD:s uppmaning till svenskarna

När Newsner når svenska utrikesdepartementet vill de inte bekräfta att några svenskar avlidit i kraschen, men Anna Lundblad, på UD:s presstalestjänst uppger att de har representanter på plats i Iran.

– Vi bekräftar inget, men vi utgår dessvärre från att svenskar kan ha skadats. Därför finns vi på plats i Iran och gör allt vi kan, säger Anna Lundmark till Newsner.

Svenska UD uppmanar anhöriga som är oroliga att kontakta Utrikesdepartementets konsulära jour, på telefonnummer: 08 405 50 05.