Folk spottade på henne för att hon tigger. Men främlingens skylt förändrade allt. Nu hoppas hon på ett riktigt jobb.

Luminita Amet, 29, har suttit och tiggt pengar vid Gärdets tunnelbanestation i ett år. Det händer att folk spottar på henne och häller öl i hennes mugg. Men det finns också godhjärtade människor där ute. Som den privatperson som kom förbi och gav henne fem böcker och satte upp en lapp. – Sedan såg folk att jag satt och sålde och då lämnade de också sina böcker. De uppmuntra de mig att det här är en bra sak, säger Luminita till Dagens Nyheter.

Tanken att personer som tigger i stället kan sälja tidningar och böcker har blivit vanligare i Stockholm det senaste halvåret. Bland annat uppmuntrade Nätverket Linje 18 till att skänka böcker till försäljning.

Luminita är en av Stockholms tiggare som numera säljer böcker. En privatperson kom förbi och ställde några böcker där Luminita satt, tillsammans med en skylt där det står att en bok kostar 20 kronor.

– Ingen ska tro att jag vill sitta och tigga. Nu säljer jag böcker och det känns bra. Men jag vill jobba på riktigt, på ett riktigt jobb, säger Luminita till DN.

En privatperson kom förbi och ställde några böcker där Luminita satt och tiggde, så nu är hon försäljare.

Liknande fenomen syns på flera platser runt om i Stockholm.

Posted by Dagens Nyheter on den 26 april 2015

En del människor stör sig dock fortfarande på att Luminita sitter där. Hon får ta emot spottloskor, några knuffar omkull hennes mugg och andra pekar finger åt henne. Men förutom den person som gav henne böckerna, finns det många andra som visar sin empati.

– De flesta som bor här är snälla. En 14-årig tjej kommer på söndagar för att ta våra kläder till tvätt, berättar Luminita.

Publicerad av Newsner Solsken, gilla gärna: