Folket hedrar mördade polisens familj – har samlat in miljoner

I december sköts 43-årige polisen Jesper Jul i huvudet av en polishatare. Skottet uppges vara riktat till alla poliser i Danmark, men det var Jesper som träffades av kulan och avled en dag senare.

Jesper var en frånskild tvåbarnspappa som flyttat till en villa med sin fästmö bara några månader innan hans död. Hans bortgång gjorde det tufft ekonomiskt för fästmön Zandra, men då ryckte danska folket in för att hedra polisen. Närmare två miljoner kronor har samlats in till Jespers anhöriga.

Tidigare i år rapporterade Ekstrabladet om Jesper Jul, som den 6 december 2016 tvingades ta en kula för en 26-årig mans hat mot den danska polisen. Ett skott i huvudet som ledde till hans död.

Knappt ett halvår tidigare hade Jesper och hans fästmö Zandra köpt en villa tillsammans, och när Jesper gick bort hamnade Zandra i en svår ekonomisk sits då de inte var gifta. 
– Jesper var en stor människa på många vis. Men efter hans död har jag upptäckt hur stor han faktiskt var – inte bara för mig utan för många, sa Zandra i ett tal vid Jesper Juls begravning, det berättar Expressen

Facebook/Politi

Jespers död fick stort utrymme i media och skapade starka reaktioner hos danska folket, som bestämde sig för att hjälpa till. För att hedra Jesper och stötta anhöriga startades två insamlingar. Bakom den ena ligger föreningen The Thin Bliue Line, som samlat en dryg miljon svenska kronor. 80 procent av dessa går till fästmön Zandra och 20 procent går till föreningen och andra behövande ändamål. 

Den andra insamlingen pågår fortfarande på Onlineplattformen Caremaker, och är uppe i cirka 833 210 kronor. Pengar som ska gå till Jesper Juls två barn. 

Dela gärna för att hedra tvåbarnspappan Jesper som miste sitt liv till en polishatare.