Folkhälsomyndigheten ryter ifrån – mot de som inte tar ansvar på semestern: ”Oerhört viktigt”

Svenska semesterfirare slarvar med social distansering.

Nu säger Folkhälsomyndigheten ifrån på skarpen.

– Det är oerhört viktigt att alla håller i detta, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under tisdagens presskonferens.

Det blir en semester på hemmaplan för många svenskar i år. Coronaviruset har lamslagit världen och med begränsade möjligheter att resa utomlands, passar de flesta på att utforska vårt avlånga land istället.

De senaste veckorna, i takt med att allt fler börjat gå på semester, har också resandet ökat i landet.

Helt okej, enligt Folkhälsomyndigheten – åtminstone så länge som alla tar sitt ansvar.

sommar, sol, bad
STOCKHOLM 20200623 Barn hoppar från hopptorn vid Mälarhöjdsbadet i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT Kod 11610

Slarvas med social distansering

Men dessvärre slår flera semesterorter nu larm om att det slarvas med den social distanseringen.

Något som får Folkhälsomyndigheten att säga ifrån på skarpen under tisdagens presskonferens.

– Vi har indikationer från en del semesterorter och från andra håll i landet om att det fungerar mindre väl, inte så väl som vi skulle önska, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

sommar, badplats, malmö
MALMÖ 2020-06-25 En skylt informationsskylt med texten ’I Malmö är det nära till allt. Men nu behöver vi hålla avstånd’ på Scaniabadet i Malmö i högsommarvärmen på torsdagen. Malmö Stad har satt ut ett antal informationsskyltar och anslag på stadens badplatser som informerar om vikten av att hålla avstånd under den pågående coronapandemin. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

”Vi måste hålla i detta”

Med tanke på den positiva trend som funnits på slutet, med en minskad smittspridning och en sjunkande kurva av antal sjukdomsfall, ger Johan Carlson därför ett tydligt budskap till alla semesterfirare i landet.

– För att den här positiva tendensen ska fortsätta, så måste vi hålla i detta. Det är väldigt viktigt. Vi har långsiktiga, enkla, tydliga regler för att hålla avstånd och hur man beter sig i olika sammanhang på restauranger, badplatser och så vidare, säger han och fortsätter:

– Det är oerhört viktigt att alla håller i detta. Då vänder jag mig både till allmänheten, och inte minst till de som driver verksamheterna.

johan carlsson, folkhälsomyndigheten
Foto: Pressbild

Skaffa inte nya vänner

Johan Carlson betonar också att man ska tänka på vilka man umgås med – och att det inte är läge att skaffa nya vänner i sommar.

– Res ansvarsfullt, undvik platser med mycket folk och trängsel, undvik kontakter med människor som du inte umgås med normalt. Det är ett viktigt budskap. Skaffa inga nya bekantskaper på semestern, vilket normalt sett är ganska trevligt. Det får ni göra nästa år.

Det är viktigt att alla fortsätter ta sitt ansvar om vi ska kunna minska smittspridningen. Dela gärna Folkhälsomyndighetens viktiga information med alla du känner!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required