Folkhälsomyndighetens julbesked – varnar för nya restriktioner: ”Vi har fått…”

Julen närmar sig med stormsteg och många svenskar undrar vad som kommer gälla under årets julfirande.

Nu varnar Folkhälsomyndighetens för att de kan komma att införa nya restriktioner, och det redan innan jul, rapporterar Aftonbladet.

29 dagar kvar till självaste julafton och många svenskar har längtat efter att äntligen får fira jul tillsammans.

Under sommaren och början på hösten såg läget stabilt ut och många trodde att det snart var dags att få andas ut.

Smittan ökar i Europa

Men de senaste veckorna har den globala coronasituationen förvärrats, framförallt i Europa, USA och Sydamerika, skriver HBL.

– Antalet coronafall ökar stadigt i Öst- och Centraleuropa. I till exempel Österrike, Slovakien och Tjeckien överstiger incidensen nu 1 000 fall per 100 000 invånare, säger Anna Katz, projektchef vid Institutet för hälsa och välfärd.

vårdpersonal, sjuksköterska
Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Till en början såg det ut som att Sverige låg bra till då smittan inte ökade i samma takt. Men nu menar Folhälsomyndigheten att smittan börjar öka även här.

Även fullvaccinerade som vårdas för covid-19 på iva ökar. Något som kan vara ett tecken på att vaccinets skydd börjar avta, enligt Folkhälsomyndigheten.

Tredje dos vaccin

På onsdagen meddelade regeringen därför att alla över 18 år ska erbjudas en tredje dos vaccin.

– När regionerna uppnått en hög täckningsgrad är det dags att gå vidare. Då gäller det alla personer från 18 år och uppåt, sa socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens på onsdagen.

Och under torsdagens pressträff kom nya rekommendationer för vem och vilka som ska stanna hemma vid misstänkt smitta. Något som reglerades från att endast ha gällt ovaccinerade till att nu ändras till att samtliga bör stanna hemma vid misstänkt smitta.

Foto: TT

Nya restriktioner kan komma

Under pressträffen fick Folkhälsomyndigheten från om det kan tänkas komma några restriktioner inför julen om smittan ökar kraftigt.

– Vi har fått ett regeringsuppdrag där vi ska redogöra för åtgärder vid smittspridning. Sticker det iväg kan vi behöva införa åtgärder redan innan jul, svarade Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required