Folkhälsomyndighetens nya varning – så kan svenska folkets jul stoppas: ”Varit tydliga”

Julen står runt knuten samtidigt som flera länder runt om i världen rapporterar om ökad smittspridning, även Sverige.

Nu varnar Folkhälsomyndigheten för att julen kan påverkas, rapporterar Aftonbladet.

2019 är den senaste julen vi kunde fira utan att bekymra oss för coronapandemin. Sedan dess har det mesta handlat om virus, smittsprdining, vaccinationer och nedstängningar.

Ingenting blev som vi hade tänkt oss.

Högtid efter högtid har tvingats ställas in på grund av viruset och även om de stora evenemangen känts som ett minne blott är det framförallt kontakten med nära och kära som vi saknat allra mest.

KALMAR 20200207 Infektionskliniken i Kalmar är rustad för att ta emot personer som smittats av coronavirus. Sjukvårdspersonal med skyddskläder och ett ansiktsvisir. Foto: Mikael Fritzon / TT

Efter att vaccinationen kom igång var det därför många som såg fram emot att fira julen 2021 med alla människor de saknat under pandemin.

LÄS MER: Högt tryck på utlandsresor över jul trots ökad smitta – nu varnar UD för riskerna: ”Inte normalläge”

Men lagom till att hösten började rapporterna om ökad smittspridning rulla in som ett brev på posten. Land efter land larmade om att allt fler smittades och även i Sverige steg antalet positiva fall.

Även den nya virusvarianten omikron har upptäckts och skapat ytterliga oro i världen. Många befarar att omikron på grund av mutationerna är mer smittsam och mer resistent mot vaccinen än tidigare varianter. Men det har ännu inte bekräftats, enligt WHO.

Detta gäller från 1 december

Med den ökade smittspridningen i beaktning och den nya varianten av viruset har Sverige från och med den första december infört nya restriktioner.

covid-19, vaccin
Foto: Shutterstock

Verksamheter kan nu välja att kräva vaccinationsbevis av besökare som är över 18 år. Om arrangörer väljer att använda sig av vaccinationsbevis behöver de inte ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens andra smittskyddsåtgärder.

Så påverkas julen

Och om smittspridningen fortsätter öka kan nya restriktioner tillkomma.

Foto: TT

– Precis som tidigare så har vi ett allmänt råd som har gällt sedan en lång tid tillbaka. Det riktas särskilt mot ovaccinerade, är man ovaccinerad så ska man hålla avstånd och då kan man inte umgås i större grupper, inte vara där det är trängsel och det gäller också i samband med resandet, säger Karin Tegmark Wisell, generalsekreterare på Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

Och på frågan om hur svenskarnas jul kommer att påverkas, svarar Karin:

– Vi har redan nu gått ut med begränsningar vad det gäller offentliga tillställningar och allmänna sammankomster och det påverkar ju julen i viss mån. Och med det skickar vi en tydlig signal på att stora tillställningar kan innebära risker om man har individer som inte är vaccinerade, säger Karin Tegmark Wisell till Aftonbladet och tillägger:

– Redan nu är det tydliga budskapet: ”är man inte vaccinerad så måste man tänka efter hur man ska fira jul”, då ska man inte umgås med riskgrupper det har vi varit tydliga med sedan en lång , lång tid tillbaka och det gäller fortfarande.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required