Folkhälsomyndighetens råd till äldre – umgås utomhus: ”Krocket och picknick är ok”

I snart två månader har personer över 70 år rekommenderats att stanna hemma och begränsa sina sociala kontakter, något som gett upphov till känslor som isolering och ensamhet.

Men nu uppmuntrar Folkhälsomyndigheten äldre till att träffa nära och kära – åtminstone om man gör det utomhus.

Under tisdagens pressträff meddelade Folkhälsomyndigheten att rekommendationerna till friska personer över 70 kvarstår, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

– Rekommendationen är fortfarande att personer över 70 år ska undvika kontakt med andra människor. Det gäller även friska personer, säger Johan Carlson, chef för Folkhälsomyndigheten.

Däremot har Folkhälsomyndigheten förtydligat riktlinjerna för gruppen.

Enligt Socialminister Lena Hallengren (S) handlar det om att minimera sina fysiska kontakter med sina medmänniskor inomhus.

– Kontakt som däremot sker på säkert avstånd utomhus kan däremot vara säkrare, säger Socialminister Lena Hallengren (S).

Foto: Claudio Bresciani/TT / Shutterstock

Johan Carlson, chef för Folkhälsomyndigheten instämmer.

– Jag är medveten om att de råd vi gör begränsar livet väldigt mycket, säger han, men tillägger att eftersom risken för smittspridning ute är påtagligt lägre, går det träffa andra personer utomhus, om säkerhetsavstånden hålls.

Johan Carlson rekommenderar aktiviteter som att spela boll, ha picknick, spela lite krocket eller boule. Huvudsaken är att man håller rimligt avstånd.

På frågan om vad som skulle kunna ändra restriktionerna för äldre svarar Johan Carlson:

– Min bedömning i nuläget är att den inte kommer förändras. Vi har så många som insjuknat och vi är ganska säkra på att den här åldersgränsen ligger bra till, säger Carlson.