Folkkäre ”Let’s dance”-Tobias berättar: Jag är hiv-positiv

Dansaren Tobias Karlsson har synts i Let’s dance i flera år.

Han har också blivit en av programmets mest populära deltagare.

Nu väljer han i en öppenhjärtig intervju med tidningen QX att berätta att han är hiv-positiv – en hemlighet han burit på i tre år.

Tobias Karlsson vann hela ”Let’s dance” 2008 med Tina Nordström, och så sent som i våras kom han tvåa tillsammans med Magdalena Forsberg.

Dansaren bjuder alltid på sig själv och sitt stora leende. Men för tre år sen tog hans liv en oväntad vändning.

I sin podcast ”I säng med Tobias och Gabriel” och i en intervju med tidningen QX berättar Tobias nu att han är hiv-positiv.

Det var 2016 som han kände att något inte stämde i kroppen. Han hade bland annat svettningar under nätterna. I augusti samma år bestämde han sig för att ta reda på vad som stod fel.

– Så jag åkte till Venhälsan. Det här var vecken efter Pride så alla jag känner satt ju typ i väntrummet (skrattar). Så jag satte på mig mitt happy face och hälsade glatt på alla. Sen gick jag in till sköterskan och tog ett sånt där 20 minuters-test. Och när resultatet kommer så säger hon plötsligt ”oj, det här ser inte bra ut”. Hon hade jobbat där i många år och aldrig fått ett positivt resultat. Och det här testet är ju 99% säkert, säger han till QX.

Tobias berättar att världen stannade upp efter beskedet, och flera dagar med ångest följde.

– Jag var panikslagen och mådde så illa, jag hade mardrömmar och huvudet ville sprängas av alla tankar jag hade. Jag slogs av hur lite jag vet om hiv, trots att jag har nära vänner som är hiv-positiva så var jag inte alls insatt.

Tobias Karlsson: Jag mår bra

Efter tre dagar bestämde han sig för att skriva ett brev till sig själv. Där förklarade han bland annat hur lycklig han var och vilken underbar familj och vänner han hade. Tobias tog då beslutet att göra det bästa av situationen.

– Jag tar en tablett tillsammans med mina andra vitaminer varje dag, det är en del av dom bara. That’s it. Jag mår så sjukt bra. Och jag känner mig grymt jävla stark, därför orkar jag göra det här. Och det låter kanske konstigt men jag har ju hellre hiv än diabetes. Jag känner att jag idag, har blivit ett bättre jag än för tre år sedan. Det är sånt jävlar anamma i mig efter allt jag gått igenom med mobbing, sexualiteten – och så hiv. Det är som att universum kastat det här på mig liksom, ”deal with this shit” och det har jag gjort, säger han.

Tobias Karlsson är aktuell med sin bok ”Inte alltid en dans på rosor” som släpps den 5 september.

Så starkt och modigt av dig att berätta, Tobias. Du är en riktig förebild! 

Dela gärna om du också tycker Tobias är det.