Föräldrar portas från luciafiranden – vill inte skrämma barnen till att prestera: "Sjukt"

Föräldrar portas från luciafiranden – vill inte skrämma barnen till att prestera: ”Sjukt”

Flera skolor och förskolor i Stockholmsområdet portar föräldrar att komma och delta i barnens luciafirande.

Beslutet får folk att gå i taket.

December månad är här och snart dags att ljusa upp i mörkret med årets luciafirande.

I många år har föräldrar fått se när barnen lussar på förskolor och skolor. Men i Stockholms stad är det nu många som tagit beslutet att porta föräldrarna från firandet.

Anledningen ska vara att barnen upplevt obehag som ont i magen, rädsla och blyghet.

En av skolorna som valt att inte ha med några föräldrar är en skola på Östermalm i Stockholm, där upplever personalen att det blivit mycket lugnare.

– Vi vill att det ska vara fokus på att det blir en rolig dag för barnen, inte på att prestera inför vårdnadshavarna. Det kan vara roligt och högtidligt även om de inte är där, säger Carolina Carlsson, rektor på Hedvig Eleonora till Mitti.

Även om beslutet uppfattas positivt av personalen är det flera föräldrar som är besvikna.

Nathalie Nordquist, som har sin son på förskolan, säger till Mitt i att hon delvis har förståelse för beslutet. Men hon tycker också att det är synd.

– Det är inte många gånger per år som vi föräldrar får vara med, säger hon till tidningen och tillägger:

– Livet kommer inte alltid se ut så här. Det är inte alltid lugnt och tryggt. Det är viktigt att lära barnen att möta de här känslorna också.

TV4 har också rapporterat om beslutet och i kanalens kommentarsfält på Facebook strömmar kommentarerna in.

Foto: TT/ Fredrik Sandberg / TT

Beslutet får folk att rasa

Många är kritiska till beslutet.

”Herregud. VA HÄNDER MED VÅRAT SAMHÄLLE. Jag börjar allvarligt tänka på att flytta härifrån med mitt barn för framtiden ser inte ljus ut här längre, folk blir kränkta för minsta lilla, ingen respekt för skola eller lärare bland barnen… fruktansvärt detta är en av många anledningar till att jag inte vill skaffa fler barn”, skriver en person.

”Exakt när och hur har föräldranärvaro blivit ett problem ? Kan inte påminna mig att detta ”problem” existerade varken när jag själv var barn eller när mina barn var små. Något står helt klart inte rätt till”, skriver en annan.

”Sjukt … vad är detta?”, skriver en tredje.

Men det finns också de personer som tycker att beslutet är bra.

”Jag har sett 1-2- åringar blir rädda av all uppståndelser , med massa föräldrar och dylikt, de vill istället vara med föräldrarna, inget annat. Det är allmänt kaos”, skriver en person.

”Helt rätt! Barnen är inte i skolan för att underhålla föräldrarna. Speciellt inte andras föräldrar”, skriver en annan.

”Skola/förskola är ingen serviceinrättning som ska underhålla föräldrarna. Föräldrarna får hitta andra forum för att fira Lucia. Ett förslag kan vara att lussa för familjens äldre generation. Mysigt med luciasång och fika”, skriver en tredje.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av din åsikt på Facebook.