Föräldrar som röker eller dricker kan inte ansöka om hjälp med julklappar – vill få vuxna att tänka om

Vildakidz delar årligen ut julklappar till barnfamiljer som inte har råd att köpa egna. Men i år ställer de ett motkrav på föräldrarna.

Den som söker hjälp får inte konsumera alkohol eller tobak. Ett beslut som väckt starka reaktioner.

Den ideella föreningen Vildakidz startades av Anna och hennes man Stefan i Norrbotten 2015. En förening dit alla barn är välkomna, 365 dagar om året.

Föreningens syfte och grundtanke är att skapa en meningsfull fritid där utsatta barn och unga prioriteras utan att känna sig utpekade eller uteslutna.

Hjälper till med julklappar

Sedan några år tillbaka har föreningen delat ut julklappar till barnfamiljer som inte har råd att köpa egna. Julhjälpen finansieras genom donationer och sponsorer.

Men i år har de ett motkrav.

I år kan föräldrar som konsumerar tobak eller alkohol inte ansöka om att få hjälp med julklappar.

– Det vi vill göra är att öppna ögonen för de här föräldrarna. Deras prioriteringar i vardagen är jätteviktiga. I stället för att lägga pengarna på cigaretter eller alkohol kan pengarna gå till mat på bordet eller till julklappar, säger Anna till Newsner och tillägger:

– Just julhjälpen är till för de föräldrar som försöker med alla medel för att det ska gå ihop men som det ändå inte gör det för.

Anna tror och hoppas att motkravet för julhjälpen ska få föräldrar att tänka om.

– Försvinner hjälpen så hoppas jag att de kan få sig en tankeställare. Vad väljer du? Att stoppa in en cigg i munnen eller ge mat till dina barn, enligt mig är valet enkelt. Man måste tänka om, säger Anna.

Beskedet väcker starka reaktioner

Beskedet har tagits emot med både ris och ros och enligt Anna har det varit ramaskri.

– Det har varit minst sagt turbulent. Men vi är kanske lite vana. Vi har stuckit ut hakan förut, säger Anna och skrattar.

Många är av uppfattningen att det är barnen som kommer i kläm.

”Tycker inte att barnen ska straffas för att föräldrar, röker, dricker mm. Dem behöver all hjälp dem kan få, dem barnen är nog utsatta ändå.Tycker även att VildaKidz är toppen”, skriver en person.

”Förstår bara inte riktigt varför barnen ska hamna i kläm ytterligare för att föräldrarna nyttjar tobak? Är inte de lättaste sluta med och är ingenting som händer över en natt”, skriver en annan.

Foto: TT

Men Anna är tydlig med att så inte är fallet.

– Det är inte barnen vi nekar, de kommer inte komma i kläm. Men i stället för att vi skickar hem julklappar till familjer där föräldrarna kan ge dem till barnen i sitt namn väljer vi att ge julklapparna på någon av våra aktiviteter. Så barnen blir inte utan julklappar. Allt det här handlar om att föräldrarna inte kan söka julhjälpen själva och förhoppningsvis tänka till, säger hon.

Står bakom kravet

Men det är inte bara negativa reaktioner. Många står också bakom VildaKidz nya drag.

”Helt rätt, det borde vara ett enkelt val”, skriver en person.

”Helt rätt!!!Finns det pengar för tobak men inte för julklappar prioriterar man FEL som förälder”, skriver en annan.

– En förälder ringde och sa att sedan jag la ut julhjälpen för en månad sedan så har han gått från att röka ett paket om dagen till 5 cigaretter per dag och plötsligt har han råd med både julklappar, mat och mår mycket bättre själv så han ville verkligen tacka för att vi öppnat ögonen på honom – han har varit i Sverige i 5 år och levt på bidrag men ingen har sagt åt honom att sluta röka förut och ingen har hjälpt honom med en budget på så sätt som vi har gjort, säger Anna.

Anna hoppas att fler motprestationer ska införas i samhället, speciellt när det gäller bidrag.

– Personligen tycker jag att hela bidragssamhället ska ses över. Det borde bli krav på mer motprestationer och mer hjälp till självhjälp, försvinner hjälpen kanske man inser att man måste prioritera om, säger hon till Newsner.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);