Förbipasserande filmade skadad flicka efter olycka – nu ryter mamman ifrån: ”Nästa gång är det dina barn”

När Alexandra Stroud Olssons dotter var med i en trafikolycka med sin pojkvän ställde sig folk och började filma tragedin.

Nu ryter Alexandra ifrån.

– Man måste tänka sig för. Nästa gång är det dina barn eller någon av dina anhöriga som ligger där på gatan, säger hon till Newsner.

Det var i helgen som Alexandras dotter och hennes pojkvän var med om en trafikolycka i Karlshamn. Alexandras dotter och pojkvännen satt på en moped och krockade med en annan moped som, enligt dem, körde i fel färdriktning.

Till en början svartnar det för Alexandras dotter men när hon vaknar upp kryper hon in till vägkanten för att ta skydd.

Kvar på gatan ligger hennes pojkvän helt orörlig.

Hon tror ju att han har brutit ryggen eller nacken eller något, säger Alexandra.

Polis fick be folk att sluta filma

På samma plats pågick en minifestival så det var mycket folk på platsen. Flera hjälpte Alexandras dotter och pojkvännen men många ställde sig också och filmade.

LÄS MER: Ny lag: Nu blir det förbjudet att fotografera olyckor – kan ge fängelse

Så många att till och med polis och räddningstjänst får be folk att backa och gå undan.

De fick spärra av ett jättestort område på platsen för att hålla folk borta. Trots det gick folk under polisbanden för att de var nyfikna och för att fotografera och filma händelsen, berättar Alexandra.

Foto: TT

För polisen är det här ett vanligt förekommande problem, men för Alexandras dotter blev det en chock.

Dagen efter syntes filmerna och bilderna från olyckan på Snapchat.

Hon blev chockad och jätteledsen. Jag blev också jätteledsen. Vi pratade om det och det var därför jag sedan skrev det här inlägget på Facebook, säger Alexandra.

Filmerna spreds på snapchat

I inlägget skriver Alexandra om händelsen och uppmanar folk att tänka till innan de tar upp telefonen vid en olycka.

Kanske detta blir mitt viktigaste inlägg någonsin. Igår var min dotter och hennes pojkvän inblandade i en trafikolycka….

Posted by Alexandra Stroud Olsson on Sunday, July 11, 2021

”Vad ska man med en sådan film till ? Ja den kan ju alltid läggas upp i en story, kanske snapchat! Så när du som chockad 15 och 16 åring ligger/sitter på gatan blir du filmad och din förtvivlan, dina skador, din chock, allt det hemska händer inte bara i verkligheten, utan sprids även som en sensation på internet!”

Hon fortsätter:

”Skulle jag få reda på att något av mina barn hade filmat en olycka eller in i en ambulans skulle jag ta ett rejält snack med dem! Fast de skulle aldrig göra det och det gör mig stolt! Jag/vi har lärt dem rätt och fel, empati och medmänsklighet! Att alltid tänka hur skulle jag må om jag var i den drabbades situation! Håll diskussionen om värderingar, empati, etik och moral levande! Till de vuxna som filmar vill jag tro att det inte heller är försent!, skriver hon och tillägger:

”Nästa gång kanske det är du eller dina barn som ligger skadade på gatan! Var rädda om er och varandra! Visa andra människor respekt och ödmjukhet! Det kommer vi långt med! Kram ❤️

Det har blivit så kallt. Man tänker inte på det här med etik och moral och empati. Nej, kan man inte hjälpa till vid en olycka då är det bättre att man går därifrån, säger Alexandra till Newsner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required