Förbipasserande filmade tragisk olycka – nu ryter räddningstjänsten ifrån: ”Värsta man kan se”

Förbipasserande stannade och filmade tragisk olycka. Nu ryter räddningstjänsten Syd ifrån, en gång för alla.

Mobilkameror har blivit ett stort problem vid olyckor. I stället för att larma SOS är det många som tar upp sina mobiltelefoner för att dokumentera händelsen.

Men trots att polis och räddningstjänst vädjat till allmänheten att lägga ner kamerorna fortsätter liknande händelser att inrapporteras.

I slutet på september ägde en tragisk trafikolycka rum mellan en lastbil och en personbil.

Räddningstjänsten jobbade stenhårt för att hjälpa de inblandade men uttrycker nu stor frustration över det som hände på platsen.

Förbipasserande fotografeade olycka

För inte nog med att räddningstjänsten hade fullt upp med att hjälpa de olycksdrabbade, de tvingades också hantera de människor som inte var med i olyckan men som stannade på platsen för att filma och fotografera tragiken.

”T.o.m med så att man går över åkrar för komma riktigt nära är än mer hemskt. Till er som gör detta…Vad får ni ut av de? Hur tänker ni? Var i röda h.. är er medmänsklighet? Var är respekten för de som skett, för de drabbade och dess anhöriga?”, skriver räddningstjänsten Syd på sin Facebook och tillägger:

”Om detta varit ni eller någon som stått er nära. Hur hade ni reagerat om kameran trycktes upp av någon för er okänd som ville ha bilder på den absolut värsta jävla dag i den värsta jävla situationen? Detta frosseriet är bland de värsta man kan se när vi gör allt i vår makt för att hantera en tragisk olycka, ja alla olyckorna, men än mer i en händelse som idag”, skriver räddningstjänsten.

Vart är respekten, medmänskligheten, omdömet… Jag har i eftermiddags tillsammans med mina kolleger hanterat en…

Posted by Station Eslöv, Räddningstjänsten Syd on Tuesday, September 20, 2022

Förbjudet att fotografera olyckor

Det var vid nyårsskiftet 2017/2018 som den nya lagen mot olaga integritetsintrång trädde i kraft. Lagen syftar till att skydda kränkningar och innebär att man kan bli åtalad och dömd för att sprida uppgifter om någons hälsotillstånd, eller sprida bilder på någon i en mycket utsatt situation.

LÄS MER: Ny lag: Nu blir det förbjudet att fotografera olyckor – kan ge fängelse

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.