Försäkringskassan betalade ut 37 miljoner till assistansbolag som förlorat sina tillstånd

Under de senaste fem åren har Försäkringskassan betalat ut 37 miljoner kronor till assistansbolag som förlorat sina tillstånd, det rapporterar TV4. Men enligt en anställd på Försäkringskassan har det handlat om flera fall där assistansbolagen överklagat eller liknande, vilket gjort att de varit tvungna att fortsätta betala.

– Vi beslutade att dra in deras tillstånd, då överklagade dem det, och så länge överklagan inte utretts så måste vi fortsätta att betala ut pengarna, berättar en anställd på Försäkringskassan för Newsner.

40 bolag som misskött sig på ett eller annat sätt de senaste fem åren har förlorat sina tillstånd, vilket skulle innebära att det inte längre hade rätt till utbetalning från Försäkringskassan, det visar Sveriges Radio P4 Örebros granskning. Trots detta har Försäkringskassan fortsatt att betala ut pengar i tolv av dessa fall, vilket landar på en total bidragssumma av 37 miljoner kronor.

När Newsner pratar med en anställd på Försäkringskassan förklarar han att de varit tvungna att betala ut pengarna, då ärendena i fråga inte varit avslutade.

– Några av de här har överklagat besluten, och tills dess att de får en dom så är vi skyldiga att betala ut pengarna juridiskt sett, säger han.

Handläggare fick högre lön ju fler avslog de gjorde

I fjol avgick en högt uppsatt chef på Försäkringskassan, efter att det avslöjats att handläggare fick högre lön ju fler bidragssökare de avslog.