Forskare avslöjar: Öl, choklad och rödvin kan förlänga livet!

Träning, frisk luft och motion och frisk luft tror många är receptet på ett långt och hälsosamt liv.

Men nu visar en ny polsk studie att även människor som gillar att unna sig en öl, ett glas rödvin eller lite choklad även dem kan leva ett långt liv, rapporterar Aftonbladet.

Studien som publicerades i Journal of Internal Medicine och genomfördes av en grupp forskare vid Warzawas biovetenskapliga universitet.

De har under 16 års tid följt 70 000 personer och jämfört deras livslängd.

Resultatet de fick fram var att den grupp som regelbundet åt mat med antiinflammatoriska ämnen. Så som frukt, kaffe, choklad, nötter, te, rödvin eller öl löpte 18 procents lägre risk att dö i förtid än dem som avstod antiinflammatorisk kost.

Till och med de som rökte men ändå åt antiinflammatorisk kost löpte mindre risk att dö i förtid.

Gruppen som åt antiinflammatorisk kost löpte 20 procent lägre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar och 13 procents mindre risk att dö av cancer.

Inflammationen en stor bidragande faktor

Enligt en brittisk hälsoexpert är det just inflammationer som ligger bakom en stor del av livsstilssjukdomarna.

”Det finns en massa mat som minskar inflammationer, bland annat mörk choklad, som är en rik källa till magnesium, zink och andra viktiga mineraler, och rödvin – en källa till växtpolyfenolen resveratrol,” säger Fran McElwaine, chef vid hälsocoachernas riksorganisation i Storbritannien, till den brittiska tidningen The Independent.

Kosten utgör dock bara en komponent i en människas livvstil poängterar dietisten Rhiannon Lambert.

”Det är viktigt att komma ihåg att en studie aldrig kan representera alla och deras unika livsstilar. Sömn, aktivitetsnivå, gener och arbete är bara några faktorer som kan påverka din hälsa. Kosten är klart en viktig komponent för hälsa och livslängd, men att fokusera på maten som bra eller dålig hjälper inte,” säger hon till The Independent.

Dela dessa glädjande nyheter med en öl-, vin- eller chokladälskande vän!