Forskare: Därför ska männen hålla käften när kvinnan kör bil.

Under påsken är det många kvinnor som kör bil, även om majoriteten bilförare är män. Männen bör odck tänka på vad och hur man agerar som medpassagerare, enligt forskarna. – Mannen måste lära sig att hålla käften när kvinnan kör, säger den norska forskaren Dagfinn Moe enligt Expressen.

Vem som är ”bäst” på att köra bil har sedan länge varit en het potatis. Självklart går det inte att få något exakt svar, men brittiska studier har visat att kvinnor kör säkrare och orsakar färre olyckor än män bakom ratten.

Trots det är det vanligt att kvinnor underskattar sig själva som förare. En norsk undersökning visar att bara åtta procent av kvinnorna att de kör bil bättre än sin manliga partner. Men i själva verket är kvinnor ofta bättre på att köra bil, i alla fall när det kommer till att undvika olyckor.

– Kvinnor tar mindre risker och är därför bättre bilförare än män. Däremot kan de ha sämre självförtroende som förare, säger Inger Elisabeth Sagedal, kommunikationschef i NAF, Norges Automobil Förbund, enligt Expressen.

Mannen har en tyvärr en tendens att ösa kritik över kvinnliga förare, menar forskaren Dagfinn Moe.

– Mannen skapar disharmoni och ökar riskerna i trafiken genom att hela tiden påpeka för kvinnan hur hon ska köra. Det gör henne nervös, osäker och stressad och hon kan bli en farlig förare, säger han.

Men det finns vissa tips för att underlätta sin partners körning, om du sitter bredvid. Något som alla kan ta till sig, oavsett kön: Stötta den som kör och håll personen på gott humör.

Det är ord som är värd att tänka på och sprida vidare, så blir det en mycket trevligare påsk för alla! Och glöm inte att köra försiktigt där ute 🙂