Forskare: De som äter kött kan dö i förtid

Det finns en anledning till att så många människor älskar rött kött, men för mycket av det goda kan leda till för tidig död. Det menar amerikanska forskare på Harvard som studerat 80 000 personer under flera år.

Studien, som publicerats i BMJ medical journal, visar att rött kött ger stor risk för hjärt-och kärlsjukdomar, cancer, nedsättning av nervsystemet och andningssjukdomar.

Under åtta år har amerikanska forskare följt matvanorna hos 54 000 kvinnor och 28 000 män i USA och Kina, och analyserat hälsotillstånd och dödstal.

När studien började räknades alla deltagare som friska, men vi studiens slut låg dödstalet på 14 000 personer.

Foto: Shutterstock

Orsakerna till de 14 000 döda var  hjärt-och kärlsjukdomar, cancer, nedsättning av nervsystemet och andningssjukdomar, och det man kunde se var att alla som drabbats av något av dessa åt mycket rött kött.

Forskaren: Fördelar med att byta ut rött kött mot växtbaserat

Forskarnas slutsats är att högt intag av kött ökar risken för att dö med tio procent. Är mycket av det det röda köttet man äter bearbetat ökar man risken med hela 13 procent.

”Vi säger inte att alla borde bli vegetarianer eller veganer – men det finns väsentliga hälsofördelar med att byta ut en del av det röda kött mot växtbaserat” skriver Frank B Hu of the Harvard TH Chan school, huvudförfattare av studien enligt BMJ medical journal.

Äter du mycket kött? Dela gärna med dig av dina åsikter om ämnet i kommentarsfältet.