Forskare har tagit fram ett nytt plåster för diabetiker – hjälper sår att läka snabbare

Personer med diabetes kan ofta drabbas av komplikationer som att sår tar längre tid att läka. Sjukdomen skadar patienternas blodkärl och nerver, så ett sår är inte bara svårläkt utan kan också lätt bli infekterat.

Men nu verkar mexikanska forskare ha hittat en möjlig behandling för diabetiker – ett plåster med nanofiber för hudåterbildning.

Det är den mexikanska tidningen El Universal som skriver att Institute of Materials Research IIM of the UNAM har tagit fram ett nytt plåster som på kort tid ska kunna återbilda huden hos diabetiker.

”Vi lyckades göra så att återbildningen av huden tar max 21 dagar. Det är ett stort framsteg för diabetiker, ett sår tvingar dem att ändra sin livsstil, liksom att det påverkar deras hälsa och psykiska hälsa”, säger Maria Concepción Peña Juárez, forskare vid IIM, enligt El Universal.

Concepción berättar att plåstret har nanofiber med nano och mikropartiklar, liksom bioaktiva ämnen som frigörs när plåstret placeras på det skadade området.

Forskarna säger att om plåstrets sätts på vid ett tidigt stadie, så kan man undvika amputationer som kan inträffa hos patienter med diabetes.

Plåstret var först ett forskningsprojekt inom teknisk innovation och man har redan sökt om nationell patent.

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att 1 av 11 personer i världen redan lider av diabetes, skriver BBC.

Vi hoppas att det här plåstret kommer ut på marknaden snart och att det kan hjälpa alla diabetiker där ute.

Dela gärna de här goda nyheterna med dina vänner!

Video: Hyllningsvideo till sjuksköterskor