Forskarna: Friska ungdomar blir hjärtsjuka av energidryck.

Energidryck i stora mängder kan leda till till hjärtdöd hos barn och ungdomar. En ny studie påstår att det kan drabba till synes friska människor, skriver Aftonbladet.

Folk som dricker stora mängder energidryck lever farligt. Studien visar att hjärtproblem är starkt förknippade till de uppiggande dryckerna, enligt Canadian Journal of Cardiology.

Tydligen kan till synes friska personer drabbas av plötslig hjärtdöd.
– Det är viktigt för läkare att förstå att bristen på reglering av koffeininnehållet och andra ingredienser i dessa högenergihaltiga drycker och komplikationerna som kan komma av dem så att föräldrar och barn kan utbildas i riskerna för hjärtrytmstörningar, och möjligheten att utveckla ångest och fobier till följd av överdriven konsumtion av energidrycker, säger doktor Sanchis-Gomar vid Universidad Europea de Madrid i ett pressmeddelande.

De menar att man bör undvika energidryck i samband med aktiviteter, och speciellt i kombination med alkohol och andra droger. Men en burk energidryck ska tydligen vara lugnt för en vanlig tonåring att hälla i sig varje dag.

Norska Hjärt- och lungsjukas förbund varnar alla under 18 år att dricka energidrycker.
– Vi uppmanar dem som dem dricker energidrycker att vara försiktiga och är uppmärksamma på sitt koffeinintag generellt, säger Erik Arnesen vid norska Hjärt- och lungsjukas förbund, till norska VG.

I Sverige har redan en rad butikskedjor satt en åldergräns på dryckerna. Livsmedelsverket å sin sida delar uppfattningen att energidryck inte är farligt i små mängder, men att överkonsumtion kan vara skadligt i samband med alkoholintag.

Foto: Flickr/Dawn Ashley

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.