Forskarna slår larm: Därför ska du ALDRIG köra matlådor i diskmaskinen

Hör du till den större skaran av folk som värmer och äter mat ur en matlåda i plast? Då överlåter du säkert diskmaskinen till att rengöra den också. I sådana fall bör du genast sluta.

Matlådor i plast hör till vanligheten i de flesta hem idag. Även om många säkert hört att det är farligt att värma plast i micron så verkar de flesta ha missat hur skadligt det kan vara. Att man dessutom ska undvika att diska matlådan i diskmaskinen verkar ännu fler ha missat.

Enligt en ny studie publicerad i American Academy of Pediatrics, AAP, visar den tilltagande bevis som visar på farorna med matförpackningsmaterial – särskilt plast – skriver Digital Trends.

Studien rekommenderar att man slutar värma mat i micron när de ligger i plastbehållare och att köra dessa i diskmaskinen. Plasten kan nämligen utsöndra skadliga kemikalier, bland annat BPA, Bisfenol A.

Bildkälla: flickr.com

Kemikalien har bland annat kopplats till hälsoeffekter som hjärtsjukdomar och typ 2-diabetes. Enligt AAP så kan BPA även skada fertilitet, kroppsfett och immunsystemet.

Även om detta kan vara skadligt för alla så understryker de bakom studien att det kan vara extra skadligt för barn eftersom de fortfarande utvecklas. Se därför till att inte värma barnens mat i plastbehållare och diska plasten för hand istället. En enkel förändring som kan göra stor skillnad!

Nu hjälps vi åt att dela det här viktiga meddelandet!