Forskarna slår larm: Jordens glaciärer smälter rekordsnabbt – kan vara helt borta om 25 år

De höga sommartemperaturerna kan vara sköna för oss i kalla Norden, men på långt sikt är det våra djurvänner som får ta det högsta priset.

Nu slår forskarna larm och varnar för att jordens glaciärer smälter snabbare än vad man trott innan.

– Det är uppenbart att det beror på klimatförändring, säger Michael Zemp, som lett den nya studien vid World Glacier Monitoring Service till Nyhetsbyrån AP, enligt Aftonbladet.

Jordens allt mer varmare klimat påverkar oss människor såväl som våra älskade djur. Ingen kan väl ha glömt bort den heta sommaren förra året där det gång på gång larmades om gräsbränder och torra marker.

Nu slår forskarna larm efter att det gjorts nya upptäckter kring jordens glaciärer.

Glaciärerna i Antarktis kan vara helt borta – redan om 25 år.

Forskarnas larm: ”Förlora ismassa”

Enligt en ny studie vid glaciärforskningscentret World Glacier Monitoring Service, visar forskarna på att jordens glaciärer smälter fem gånger snabbare idag än vad de gjorde på 1960 talet, skriver Aftonbladet.

– På trettio år började alla glaciärregioner att förlora ismassa samtidigt. Det är uppenbart när man ser till den globala bilden att det beror på klimatförändring, säger Michael Zemp, som lett studien vid Zurichs universitet, enligt nyhetsbyrån AP.

Jordens glaciärer fortsätter smälta i rekordfart. Foto: Shutterstock

”Skrämmande att glaciärerna fortsätter att smälta”

Enligt studien förlorar glaciärerna 369 miljarder ton snö och is årligen, skriver Aftonbladet.

– Det är skrämmande att glaciärerna fortsätter att smälta, och än mer skrämmande är att vi människor inte gör så mycket åt det, säger Martin Hedberg, meteorolog vid Polyfuture SWC, till Aftonbladet.

Och skrämmande är det minst sagt, då Michael Zemp berättar om den ultimata konsekvensen.

– Fortsätter den här smältningstakten kommer glaciärerna inte att överleva århundradet, säger Zemp till AP.

 

 

 

Jordens glaciärer smälter fem gånger snabbare i dag än vad de gjorde på 1960-talet. Orsaken härleds till den globala uppvärmningen i en ny studie vid