Forskarna varnar: Därför ska du inte skippa frukosten

Det sägs att det viktigaste målet om dagen är frukosten. Men i den stressade vardagen vi lever i, där vi jonglerar jobb, fritidsaktiviteter och mycket annat, så är det lätt att slarva med frukosten.

Nu varnar forskarna kring hälsoeffekterna för dig som struntar i frukosten.

Studien som gjorts av Journal of American College of Cardiology fann att de som inte äter frukost, lider större risk för uppbyggnad av plack i artärerna vilket potentiellt ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Efter att ha frågat mer än 4000 vuxna som var fria från hjärtsjukdom på sina frukostvanor delade forskarna in dem i tre grupper:

  1. De som inte äter frukost alls
  2. Lätta frukostätare (de som får i sig 5-20% av deras totala kalorier under frukosten)
  3. Rejäla frukostätare (de som får i sig mer än 20% ​av deras totala kalorier under frukosten)

Därefter gjorde de ultraljudstester på deltagarna i de olika grupperna för att mäta deras artärer för att se tidiga tecken på ateroskleros. Ateroskleros är uppbyggnaden av plack, det som vi i vanligt tal kallar för åderförkalkning.

Sannolikheten från testerna visade att personer som hoppade över frukosten led dubbelt så stor risk på plackuppbyggnad. På fyra av de sex ställena som mättes, inklusive höger och vänster sida av nacken, buken och bäckenet.

Även personer i grupp två, de som åt en lätt frukost, var också i riskzonen. Risken var inte lika stor som hos dem som skippade frukosten helt, men ändå en förhöjd risk.

Till exempel, de som bara åt lite på morgonen var 21% mer benägna att visa uppbyggnad i deras nack-artärer än de som åt en rejäl frukost. Men för de som struntade helt i frukosten visade resultaten att 76% var mer benägna att få plackuppbyggnad i sina nack-artärer.

Varför är nack-artären så viktigt?

Dina nack-artärer är de som levererar syrerikt blod till din hjärna. Så om plack blockerar dem kan det leda till blockering, vilket kan orsaka stroke.

Åderförkalkning
Shutterstock | Illustration på hur åderförkalkning ser ut

Varför löper de som struntar i frukosten en större risk?

Forskarna kom fram till att det kan ha att göra med hur de äter i allmänhet. Nästan hälften av dem som inte äter frukost passar in i ett ”social-business pattern” – som till exempel en affärsresenär, som äter när han eller hon har tid i sitt upptagna schema. De som struntar i frukost tenderar också att äta mer bearbetat kött senare på dagen, liksom fler aptitretare, söta drycker och alkohol.

Detta ät-beteende ger utslag på vågen, vilket också är dåliga nyheter för dina artärer. Ju mer fetthalt du har desto större blir din kropps produktion av inflammatoriska föreningar, vilket kan leda till plackuppbyggnad, säger forskarna.

Nu kan forskarna inte säga säkert om att hoppa över frukost faktiskt orsakar dessa förändringar. Det kan helt enkelt vara att inte äta frukost gör att du fattar sämre val av mat senare på dagen. Eller det kan vara att människor som redan försöker gå ner i vikt för att förbättra hälsofaktorerna kan frestas att hoppa över frukost för att på så sätt gå ner i vikt.

Summa summarum: slarva inte med frukosten. En bra start på dagen gör det lättare för dig att göra bra val under dagen

Hur är dina frukostvanor? Gilla, kommentera och dela med dina vänner som du tycker behöver en bra frukost, och en bra start på dagen.