Forskning visar: Därför blir du lycklig av att mysa och gosa med din partner.

Att mysa framför en bra film, i sängen innan det är dags att sova, eller vid öppna spisen i fjällstugan, visst är det underbart? Alla gillar att mysa. Det spelar ingen roll om din partner säger att han eller hon inte gillar det, innerst inne finns det förmodligen en liten gosare. Mys är en aktivitet som gör att vi människor kommer närmre varandra. Det är ett sätt att kommunicera utan att behöva använda ord.

Jakten på den perfekta skeden att mysa med är inte alltid lätt. Men när man väl hittat någon att gosa med visar det sig att just mysandet är en viktig del av förhållandet. Det handlar om omhändertagande. Vi behöver någon att ta hand om, och någon som tar hand om oss i ett förhållande. Att mysa är en enkel grej som får oss att släppa vardagsstressen och bilda ett djupare band till varandra.

Relationsexperten Robin Edelstein har gjort en studie där 338 kvinnor och 176 män deltog för att hitta kopplingar mellan sexuell aktivitet och tillfredsställelse i relationer och mysande.

– Våra studier visar att människor känner sig mer kärleksfulla och tillgivna till sin partner när de myser, säger Edelstein till Elite Daily.

Så för att ett förhållande ska fungera helt och hållet behöver man mysa emellanåt.

– Att mysa kan ofta leda till sexuell aktivitet och händer ofta efter sex. Myset fyller därmed många syften i en relation, och upplevs allmänt som en väldigt positiv aktivitet, fortsätter Edelstein.

I Edelsteins studier såg man nästan inga skillnader mellan vad könen tyckte om att mysa.

Många menar att en viktig nyckel i ett förhållande är bra kommunikation, men ibland kan det vara svårt att uttrycka sig på ett sätt som gör att du blir förstådd.

– Ickeverbal kommunikation kan vara ett väldigt bra sätt att säga till sin partner att man förstår den. Att mysa är ett sätt att säga att man förstår hur han eller hon känner. Det får oss att känna oss förstådda av vår partner på ett sätt ord inte kan beskriva, säger äktenskaps- och familjeterapeuten David Klow till Shape.

Se därför till att mysa lite extra med din partner hädanefter – det gynnar er båda!

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.