Förskolelärare kan tvingas jobba i jul – vädjar till alla föräldrar: ”Ha barnen hemma”

Trycket på förskolepersonalen har gått i taket i takt med den höga sjukfrånvaron som blivit under hösten.

Nu vädjar skolborgarrådet i Stockholm till alla föräldrar att ha förskolebarnen hemma hela julhelgen om man har möjlighet, rapporterar Mitti.

Sedan hösten har sjukfrånvaron på Stockholms förskolor skenat.

Dels har många blivit sjuka själva men det handlar också om att personal tvingats vabba eller befinna sig i familjekarantän.

De flesta förskolor har överanställt för att kunna täcka upp där det behövs. Men nu är även vikarierna sjuka.

Situationen har gjort att förskolepersonalen blivit väldigt hårt belastad. Och pressen på personalen ser likadan ut i nästan alla Stockholms stadsdelar, speciellt inför kommande helgerna.

”Vår personal behöver vara ledig”

Nu vädjar skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) om att föräldrar som har möjlighet ska låta sina barn stanna hemma under jul- och nyårsledigheten.

Foto: Jon Eog, TT/ Hasse Holmberg, TT

Hon får medhåll från Eva Broström, chef på utbildningsförvaltningens förskoleavdelning.

– Det är framför allt inför jul och nyår som läget är så ansträngt och där vi ser att vår personal behöver få vara ledig och få sin återhämtning.

”Klart det kan få konsekvenser”

Och på frågan om hon tycker att personalen ska behöva vara orolig för att inte få ledigt i jul svarar hon:

–  Om många barn som i vanliga fall inte brukar var på plats på jullovet är det i år i den här ansträngda situationen så är de klart att det kan få konsekvenser för personalen. Det beror på om vårdnadshavare tänker “vi ska ändå inte åka bort i år så barnen kan gå på förskolan” eller om de kan ta mer ledigt och ta en paus från förskolan. Det kan också vara så att föräldrar i samhällsviktiga yrken måste arbeta mer än vanligt över helgerna, säger Eva Broström.

Men föräldrar som måste lämna sina barn på förskolan kommer naturligtvis få göra det.

– Självklart ska de som jobbar i exempelvis mellandagarna kunna lämna sina barn på förskolan. Den här vädjan riktar sig till de som kan låta barnen vara hemma och inte måste lämna dem på förskolan, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist till Mitti.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);