Förslaget: Arbetsgivare ska kunna sparka de som vägrar vaccinera sig

Arbetsgivarorganisationen Almega vill se att arbetsgivare ska kunna säga upp personal som vägrar vaccinera sig, en policy som amerikanska tv-kanalen CNN redan anammat. 

– Det handlar ju om att det är rimligt att ställa krav på att man ska vara vaccinerad, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega, när han intervjuas i Efter fem på TV4.

För drygt en vecka sedan sparkade den amerikanska TV-kanalen CNN tre anställda som anlänt ovaccinerade till jobbet. 

​​”Låt mig vara tydlig – vi har en nolltoleranspolicy om detta”, sa Zucker, ordförande för nyheter och sport för WarnerMedia, enligt BBC. 

Vill kunna sparka vaccinvägrare

Nu öppnar arbetsgivarorganisationen Almega för att arbetsgivare i Sverige ska ha rätt att sparka anställda av samma skäl. 

Vaccination mot covid-19. Pfeizer.
Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt TV4 har flera företag, bland annat Google, krav på att deras personal ska vara vaccinerad för att få komma in till jobbet. Om en anställd bryter mot regeln och sedan sparkas skulle ärendet kunna tas upp i arbetsdomstolen. 

Mothugg från LO

I Sverige har arbetsgivare idag inte rätt att avskeda någon för att den vägrat vaccinera sig, men det vill arbetsgivarorganisationen Almega ändra på. 

– Det handlar ju om att det är rimligt att ställa krav på att man ska vara vaccinerad, och då är det väl lätt att se inom vården eller äldre som kanske är riskgrupper att där är det rimligt att ställa såna krav, och då skulle arbetsgivare i förlängningen kunna säga upp om man inte följer kraven på att vara vaccinerad, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega. 

Han fortsätter: 

– Det finns ju liknande ingripande åtgärder som har prövats som till exempel när det gäller drogtester, och då tycker ju arbetsdomstolen och vi alla att det är rimligt att testa piloter och lokförare till exempel. 

Foto: TT

Förslaget får dock mothugg från fackförbundet LO, som menar att det inte är hållbart i domstol.

– Jag tycker inte att man kan jämföra ett drogtest med en vaccinering. Och det är skillnad på att göra en test på någonting och att stoppa in saker i kroppen på en människa, säger Sofie Rehnström, jurist på LO.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required