Nytt förslag: Böter för fortkörning ska baseras på inkomsten

Ju högre inkomst – desto mer böter för den som kör för fort.

Det förslaget läggs nu fram av Vänsterpartiet, uppger Sveriges Radios Ekot.

I Sverige baseras beloppet på böterna på hur mycket föraren kört för fort jämfört med hastighetsbegränsningen.

Vänsterpartiet menar att det är dags att införa ett nytt system för den som åker fast i trafiken. Fortkörningsböterna ska i fortsättningen baseras på förarens inkomst – så att den som tjänar mer får betala mer när den kör för fort, enligt V:s förslag. Det rapporterar Ekot.

– Det ska svida lika hårt i varje plånbok för de som kör för fort, säger Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson (V), till Ekot.

fortkörningsböter bil
Foto: Emil Langvad (TT)/Holger.Ellgaard (Wikimedia commons)

Finns redan i Finland

Det systemet finns redan i Finland. Där fick förre Nokia-toppen Anssi Vanjoki böta 1,1 miljoner kronor efter att ha kört 25 kilometer över hastighetsbegränsningarna med sin motorcykel i Helsingfors, uppger Expressen.

Enligt Ekot får V-förslaget lite olika reaktioner från riksdagens övriga partier. Miljöpartier menar att det är ”intressant”, medan Liberalerna ger tummen ner. Socialdemokraterna vill inte prioritera frågan. Sverigedemokraterna vill fokusera på andra trafikproblem, uppger Ekot.

– Det skulle innebära en väldigt omfattande reform. Det skulle tynga rättsväsendet och det skulle kunna begränsa polisens möjligheter att agera på plats, säger Socialdemokraternas Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i justitieutskottet.

Vad tycker du om förslaget? Skriv gärna en kommentar.