Förslaget: Bygg fängelser utomlands och skicka dit fångarna – för biståndspengar

Sedan drygt ett år tillbaka har allt fler svenska fängelser larmat om att de är fullsatta och inte har plats att ta emot dömda fångar. Denna platsbrist vill KD nu lösa genom att skicka fångar med utländskt medborgarskap till fängelser i andra länder. Förslaget innebär att man ska använda biståndspengar till att bygga nya fängelser utanför Sverige.

Platsbristen på svenska fängelseanstalter ställer till problem. I december rapporterade DN att det rör sig om flera hundar dömda brottslingar som står i kö för att få en ledig plats i fängelset, men anstalterna blir mer och mer trånga.

Foto: TT

Kristdemokraterna vill lösa denna så kallade kris med att bygga fängelser utomlands, dit man ska skicka fångar som begår brott i Sverige men som har utländsk medborgarskap, det rapporterar TV4.

KD: Bygg fängelser med biståndspengar

För att kunna göra detta krävs miljarder kronor, vilket KD föreslås ska komma från att Sverige omfördelar sitt bistånd.

KD presenterar en plan som innebär att avsätta 1,8 miljarder kronor under fyra års tid. Bland annat det diskuterats om nya fängelser i Somalia och Afghanistan.

KD:s motivering till förslaget är att 30% av de som sitter inlåsta på svenska anstalter idag är utländska medborgare, det rapporterar TV4.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);