Förslaget: Byt ut Karl XII mot en Greta-staty

17-åriga klimatkämpen Greta Thunberg har på kort tid blivit en av världens mest kända personer i modern tid. Nu föreslår Jan Björinge, tidigare stadsdirektör och kulturhuvudstadsdirektör på Umeå kommun, att Greta ska resas som staty i centrala Stockholm, och ersätta Karl XII i Kungsträdgården.

”Vi ska inte freda minnesmärken över förtryckare”, skriver Jan Björinge i sin debattartikel i Aftonbladet.

Statyer är symboler för värderingar, inte objektiva historieberättelser, menar Jan Björinge, som tycker att KarlXII inte förtjänar att vara staty i Kungsträdgården i centrala Stockholm. I sin debattartikel i Aftonbladet skriver han att statyer ofta reses för att sprida maktens värderingar vid den centrala tidpunkten, och att det därför finns avbildningar av många förtryckare, till exempel Lenin, Marx och Saddam Hussein.

Jan diskuterar hur dessa typer av statyer just nu attackeras och vandaliseras i USA, för att de står för just förtryck.

”Spridning av antidemokratiska värderingar”

”Är det rätt att upplåta allmänna platser åt spridning av antidemokratiska värderingar?”, är frågan som genomsyrar Jans debattartikel, där han föreslår att byta ut den berömda statyn av KarlXII i Stockholm.

Foto: Wikimedia Commons

Jan poängterar också att man inte ska ta bort historien kring dessa figurer som redan avbildats, men säger att det inte vore fel att tänka om kring monumenten.

”Ta bort envåldshärskaren KarlXII och ersätt honom med klimataktivisten Greta Thunberg eller åtminstone med diplomaten och fredspristagaren Dag Hammarsköld. Bägge har bidragit till en mänskligare och mer hållbar värld”, skriver Jan Björinge.

Vad tycker du om förslaget att Greta Thunberg ska bli staty? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få våra nyhetsbrev!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required