Förslaget: ”Dags att slopa riksdagsledamöternas gräddfil med tjänstepensioner”

Riksdagsledamöterna måste leva som de lär.

Det menar riksdagsledamoten Mats Persson (L).

”Politik är en förtroendebransch. Då kan inte riksdagsledamöter ha pensionsvillkor som är helt annorlunda än vad som gäller för andra på arbetsmarknaden. Det är dags att slopa riksdagsledamöternas gräddfil med tjänstepensioner”, skriver han i ett debattinlägg på Aftonbladet.

 

 

Nyligen togs beslut om att pensionsåldern ska höja. Men är du riksdagsledamot kan du gå i pension från 61 års ålder. Den liberala riksdagsledamoten Mats Persson tycker detta är fel och att den höjda pensionsåldern även borde gälla honom och hans kollegor.

”Det är helt orimligt. Riksdagsledamöternas ‘pensionsgräddfil’ måste skrotas”, skriver han i ett debattinlägg på Aftonbladet.

Persson menar att en person som valts in i riksdagen vid 30 års ålder kan ha kvar sitt uppdrag till 60-årsdagen och sedan gå i pension.

”Beslutsfattare måste leva som de lär. Hur ska jag som förtroendevald med trovärdighet kunna argumentera för höjda pensionsåldrar när jag som riksdagsledamot kan räkna med att gå i pension långt tidigare än många andra?”, skriver Mats Persson.

FOTO: Shutterstock

Mats Persson: ”Politik är en förtroendebransch”

Han tycker att frågan även ska ses i ljuset av den senaste tidens fall som visar på hur förtroendevalda har andra villkor jämfört med vanliga lönetagare.

”Ett exempel är fenomenet med riksdagsledamöter som tar ‘time-out’ från sitt uppdrag, samtidigt som man får arvode. Men det finns inga andra på arbetsmarknaden som kan gå in till chefen, begära time-out på obestämd tid och samtidigt behålla lönen”, skriver han och avslutar:

”Politik är en förtroendebransch. Då kan inte riksdagsledamöter ha pensionsvillkor som är helt annorlunda än vad som gäller för andra på arbetsmarknaden. Det är dags att slopa riksdagsledamöternas gräddfil med tjänstepensioner”.

Mats Persson (L)
FOTO: Press

Hela Mats Persson inlägg på Aftonbladet kan du läsa här.

Dela för att säga vad du tycker om detta.