Förslaget: Familjer med barn kan få egen bostadskö

Bostadsbristen i Sverige har länge varit ett problem. Nu hoppas Boplats Syd att genom att ge familjer med barn en alldeles egen bostadskö, kan bostadssituationen förändras.

– Det är hög tid att vi finner hållbara lösningar och hållbara sätt för bostadsmarknaden och bostadssituationen i Malmö, säger Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen till Aftonbladet.

Det byggs inte tillräckligt med bostäder och den enorma bostadsförfrågan runt om i landet gör att Malmö nu tagit till annorlunda åtgärder.

I ett nytt förslag vill kommunen att familjer med barn ska få en egen bostadskö, för att kunna förändra bostadssituationen i staden.

Bostad
Malmö vill införa särskild bostadskö för familjer. Foto: Johan Nilsson/TT

Det är också ett förslag som kommer efter att kommunen arbetat aktivt mot hemlöshet och hoppas nu att genom en ny bostadskö kan hemlösheten minska.

– Här under årets ändrades ju praxis för hur socialtjänsten arbetar med strukturellt hemlösa. Med anledning av det aktualiserades själva ämnet och kom upp för diskussion igen. Vi håller med om att socialtjänsten är ingen bostadsförmedling i grunden, utan vi har en bostadsförmedling och det är hög tid att vi finner hållbara lösningar och hållbara sätt för bostadsmarknaden och bostadssituationen i Malmö, säger Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen till Aftonbladet.

I dag har redan studerande och seniorer en egen bostadskö, så att familjer även ska kunna få en egen kö ser inte Roko Kursar som ett problem.

– Man ska komma ihåg att det här handlar om att ändra perspektiv och system. Att vi slutar lappa, laga och bygga på en större ohållbar situation. Det gäller att vi tittar långsiktigt, hållbart och använder den bostadsförmedling vi har i Boplats Syd och inte socialtjänsten, säger Roko Kursar.

Får inneha två platser – i två olika bostadsköer

Han berättar vidare att den som är bostadssökande kommer få stå kvar i den ordinarie kön och på så vis ha två platser i två olika bostadsköer.

– Man tappar inte sin plats i den ordinarie kön. Tvärtom så står man i båda köerna. Det är inte att barnfamiljer bara har den här särskilda kön utan man står samtidigt i båda. I dag är det cirka tre och ett halvt år som man i genomsnitt behöver vänta på en lägenhet, genom Boplats Syd här i Malmö. Vår ambition är att prioritera barnens rätt till bostad genom att avsevärt minska kötiden för barnfamiljer.

Vad tycker ni om detta förslag? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.