Förslaget: Fria bussresor för alla äldre i landet – hela året

.

Gör det billigare för äldre och unga att åka i kollektivtrafiken – kanske till och med gratis. 

Det förslaget förs nu fram av Vänsterpartiet i Almedalen och beräknas kosta sex miljarder kronor de kommande tre åren.

– Det fina med detta är att det både är en jämlikhetsreform och en klimatreform, säger partiledaren Jonas Sjöstedt vid en pressträff enligt TT.

V-ledaren meddelar att deras förslag beräknas kosta sex miljarder kronor fördelat på två miljarder per år mellan 2020-2022, och att man ska få bestämma lokalt hur pengarna ska fördelas.

Som exempel säger Sjöstedt att partiet gärna ser utbyggd kollektivtrafik, fler turer, bättre internet på tågen – och: Se till att buss-, tåg- eller tunnelbanekort för till exempel unga och äldre blir lägre, uppger TT.

Enligt V kan en sådan reform göra och att fria resor för unga och äldre gäller under hela året.

Genrefoto (kvinnan på bilden har inget med artikelns text att göra). Foto: Shutterstock/Wikimedia commons

– För alla dem som oroar sig för sin ekonomi är busskort ofta en utgift för mycket. Barn, unga, ensamstående och pensionärer är grupper som är de stora vinnarna på billig och utbyggd kollektivtrafik, säger Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

På tisdagen är det just V:s dag i Almedalen vilket innebär att Sjöstedt talar från scenen i Visby under kvällen.

Nu hoppas han få gehör från S-MP-regeringen för sina förslag.

– Vi räknar med att Stefan Löfven håller sina löften om att våra reformer ska tillbaka och att han kommer att kämpa för det, säger Sjöstedt enligt TT.

STOCKHOLM 20181002. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) efter pressträffen i riksdagen presscenter efter att ha träffat talmannen. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Vad tycker du om förslaget? Skriv gärna en kommentar.