Förslaget: Höj pensionsåldern – då kan det bli verklighet

På onsdag röstar riksdagen om att höja pensionsåldern.

I förslaget ska riksdagen ta ställning till huruvida åldern för när svenskarna ska ha rätt att ta ut allmän pension ska höjas från 61 år till 62 år. Samtidigt kan åldergränsen höjas för hur länge man har rätt att ha kvar sin anställning, så kallad LAS-ålder, höjas från 67 år till 68 år, om det röstas igenom.

– Det ser ut som att det kommer att gå igenom enkelt, säger Maria Malmer Stenergard (M), ordförande för Socialförsäkringsutskottet, till TT.

Förslaget till riksdagen är ett första steg av flera som syftar till att justera pensionsåldern i Sverige. Det då vi är friskare och lever längre, vilket gör att vi också kan arbeta längre.

– Vi har ett relativt hållbart pensionssystem i Sverige men för att det ska kunna bestå måste vi kunna höja pensionsåldern i takt med att vi blir äldre, säger Maria Malmer Stenergard, ordförande för socialförsäkringsutskottet, till TT.

Pensionsåldern kan höjas

På onsdag röstar riksdagen om att höja pensionsåldern i Sverige.

Bildkälla: Shutterstock

Riksdagen ska ta ställning till att höja åldern för när svenskar har rätt att börja ta ut den allmänna pensionen, från 61 till 62 års ålder från och med nästa år.

Dessutom ska åldergränsen för hur länge man har rätt att ha kvar sin anställning höjas från 67 års ålder till 68 års ålder.

Blocköverskridande överenskommelse ligger som grund

Samtidigt som planerna gällande att höja pensionsåldern kom upp till ytan blev det även frågetecken från LO kring hur trygghetssystem så som sjukpenning, arbetslöshetsförsäkring och bostadstillägg skulle komma att ändras.

Maria Malmer Stenergard säger att även dessa sytem kommer att justeras.

En överenskommelse i den blocköverskridande pensionsgruppen där samtliga riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna och Västerpartiet ingår ligger till grund för propositionen till riksdagen, som man nu på onsdag ska ta ställning till.

”Missgynnar de med lägst inkomst”

Vänsterpartiet menar att det redan i dag finns många som inte klarar av att jobba till dagens pensionsålder.

Mats Granér, enhetschef för socialförsäkringen, påstår att den grupp som kommer missgynnas om förslaget går igenom är de med lägst inkomst.

– En grupp blir tydligt drabbad – de som enbart har garantipension. De tjänar inte på att jobba längre. Men det är en ganska liten grupp, säger han till TT.

Vad tycker du om förslaget? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare?