Förslaget presenterades på en pressträff på torsdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Förslaget: Id-kontroll på sociala medier – vill att alla konton ska kunna kopplas till en person

Socialdemokraterna vill via EU stoppa möjligheten att starta falska konton i sociala medier.

– Alla konton ska gå att koppla till en enskild person, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

Förslaget syftar till att stänga ner ”trollfabriker” i hela EU, enligt S. Alla som startar ett konto ska vara tvungna att identifiera sig.

– Det skulle stoppa möjligheten att enskilda personer kan sitta med en stor mängd fejkade eller anonyma konton för att vilseleda och sprida hat, säger Magdalena Andersson.

Det ska enligt S inte vara ett krav på att använda sitt riktiga namn utåt. Men det ska alltid gå att ta reda på vem som står bakom ett visst konto.

Läs mer: 

Hemtjänstpersonal misstänks ha kvävt 90-åring till döds – ska ha filmat dådet

Förslaget presenteras inför valet till Europaparlamentet, men är inget som parlamentet ensamt kan initiera eller fatta beslut om. Tanken är i stället att driva på den nya EU-kommissionen att ta initiativ till ny lagstiftning.

– När vi valt en kommission går det att framföra de krav man ställer från respektive partidelegation och grupp på den lagstiftning som man förväntar sig framåt, säger partiets toppkandidat Heléne Fritzon.

Beslut om att driva förslaget fattades av S partistyrelse redan i april och då mot bakgrund av ryska påverkansoperationer. Först nu, efter avslöjandet om att SD:s kommunikationsavdelning driver anonyma konton, presenteras det.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev