Förslaget – inför 4 dagars arbetsvecka för att öka livskvaliteten: ”Gynnar andra sätt att leva”

Det är på tiden att vi skär ner på arbetstiden och börjar jobba fyra dagar i veckan istället för fem, det menar krönikören Joel Halldorf, som i sitt debattinlägg på Expressen föreslår mer fritid åt svenska folket. 

Att korta arbetsveckan med en dag skulle höja livskvalitén för de flesta, det menar krönikören och debattören Joel Halldorf. 

Han menar att de fem dagar som de flesta förväntas arbeta i dagens samhälle lett till hälsoproblem för många. 

“Huvudvärk, sömnbrist, ansiktsförlamning, ångestattacker, minnesluckor, hudutslag, yrsel, tillfällig synförlust och total kollaps. Det är några av de symptom som jag själv och folk i min närhet drabbats av till följd av stress och arbetspress. I hundra år har vi hört att arbetstiden ska minska i takt med att välståndet växer. Men åtminstone under mitt liv har det gått i motsatt riktning”, skriver Joel Halldorf i Expressen. 

För mycket jobb är ohälsosamt

Han refererar till år 1980 då varje svensk arbetade 1382 dagar per år, jämfört med idag då antalet ligger på 1424. Han menar att det i kombination med det höga tempot som råder i dagens samhälle påverkar folks mående negativt. 

“Vi har alltså skapat en värld som kräver att vi dansar kring guldkalven i ett allt ursinnigare tempo. Alla måste rusa – men inte för att komma framåt, utan för att undvika att hamna på efterkälken”, skriver han. 

Som lösning på problemet som resulterar i negativa hälsoeffekter föreslår Halldorf kortare arbetsvecka. 

Förslaget: 4 dagars arbetsvecka

Att ha fyra dagars arbetsvecka istället för fem skulle enligt Halldorf öka både livskvaliteten och kvantiteten. 

Foto: Shutterstock

Det är inte första gången som någon debatterat för kortare arbetsvecka.

Folk över 40 bör gå ner i tid

2018 publicerade forskare vid Melbourne Institute of Applied Economic and Social Research i Australien en studie som påvisar att de över 40 borde jobba mindre

Forskarna hade då jämfört antalet arbetstimmar med prestation med hjälp av psykologiska tester som mäter korttidsminne och koncentration.

Det visade sig att en arbetsvecka på cirka 25 timmar gav mer än en på 40 timmar. Detta då de som hade kortare arbetsvecka var mer produktiva under sina timmar. 

Arbetade man fler timmar än 25 visade testerna att den psykologiska koncentrationen blev sämre.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required