Förslaget: Inför kilometerskatt i trafiken

I takt med att elbilar blir allt vanligare minskas skattebasen för staten. Under politikerveckan i Almedalen debatterades frågan huruvida kilometerskatt för bilförare är aktuellt eller inte, och flera experter var överens: Kilometer skatt i framtiden är en bra idé, det rapporterar Expressen.

IVL Svenska Miljöinstitutet håller just nu på att utreda hur framtidens beskattning av bilar ska se ut, då skatt på bensin och diesel varit en stor inkomstkälla för staten, men som nu börjar minska.

Billigare att köra på landet än i Stockholm

IVL:s Anders Roth vill se miljöbättre trafik, men menar att landsbygden inte ska bli lidande över framtida kostnader.

– Får vi också billigare fordon så kanske vi får en situation med ökade trängselproblem i städerna. Då kom tankarna om ett framtida skattesystem som har kilometerskatt som bas i stället. Den ska då vara lite mer effektiv, det ska vara billigare att köra i Torsby än i Stockholm, det är viktigt. För att introducera elbilar skulle en kilometerskatt kunna vara lägre för elbilar, säger han till Expressen.

Svenska Miljöinstitutet är inte de enda som hyllar förslaget. Även Volvos strategichef Mårten Levenstam hyllar idén med kilometerskatt.

– Det blir väldigt svårt att nå med fortsatt ökade trafikmängder, vi behöver bryta den kurvan och helst ska trafikmängden minska, säger Hansén.

Foto: ADAM IHSE / TT

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna om du är för.