Förslaget: Inför maxhastighet 30 km/h i alla städer

För att minska antalet personer som omkommer i trafiken föreslår experter från Världshälsoorganisationen (WHO) flera åtgärdspunkter. En av dessa är sänkt maxhastighet på 30 km/h i i alla städer.

Förslaget kommer att tas upp på FN:s tredje globala trafiksäkerhetskonferens i Stockholm i februari, det skriver Sveriges Radio.

 

Foto: TT

Förra året dog 1,3 miljoner människor i världen i trafikolyckor. Detta är volymer som Världshälsoorganisationen, WHO, vill minska kraftigt. Bland annat genom att sänka maxhastigheten inne i alla städer till 30 km i timmen.

– Om man skulle följa det här skulle man säkert kunna halvera dödligheten i världen. Det kommer också påverka oss i Sverige, säger Claes Tingvall, professor på Chalmers i Göteborg och ordförande för FN:s expertgrupp, till Sveriges Radio Ekot.

Ökad säkerhet och minskade utsläpp

De nio åtgärdspunkterna för att minska dödsolyckor i trafiken kommer att presenteras på FN:s tredje globala trafiksäkerhetskonferens i Stockholm i februari. Förutom ökad säkerhet ska åtgärdspunkterna bidra till minskade utsläpp.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.