Förslaget: Kameraövervakning på bussar och tåg – för att förebygga och klara upp brott

Nu ska det bli lättare att sätta upp övervakningskameror i bussar och tåg. 

Detta enligt ett förslag från regeringen, skriver Svenska Dagbladet

Det ska bli lättare för buss- och tågbolag att sätta upp övervakningskameror.

Detta enligt ett förslag från regeringen, skriver Hallandsposten och Svenska Dagbladet.

I Sverige finns i dag tillståndsplikt för att få sätta upp kameror i kollektivtrafiken, undantaget tunnelbanan. Men enligt det nya förslaget föreslås detta tas bort, och då kan även exempelvis bussar och tåg ska nu själva kunna få sätta upp övervakningskameror för att bevaka i realtid.

Det ska även gälla kameraövervakning för exempelvis hållplatser och tågstationer liksom miljön som finns till dessa, såsom exempelvis bilparkeringar.

”Undantagen ska gälla om bevakningen har till syfte att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet eller utreda och lagföra brott”, står att läsa i förslaget.

– Vår huvudsakliga inriktning är att vi måste kunna använda oss mer av kameror, både för att förebygga och klara upp brott, så vi är överens om själva inriktningen, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT, uppger SvD.

På frågan varför regeringen menar att befolkningen behöver filmas mer svarar Johansson:

– Jag tror att det finns ett stort stöd i befolkningen generellt sett till olika åtgärder som medverkar till att man klarar upp och förebygger brott. Det ökar faktiskt tryggheten hos befolkningen, säger Morgan Johansson, enligt SvD.

Foto: TT/Wikimedia commons

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

Video: Sveriges statsministrar genom tiderna