Förslaget: Låt pensionärer få äta mat med skolbarnen – för att slippa ensamheten

Låt pensionärerna äta lunch i skolmatsalen tillsammans med eleverna, det är ett förslag som partiet Kungsbackaborna lagt fram. Syftet är att motverka ensamheten bland äldre. 

Ofrivillig ensamhet är vanligt bland många pensionärer, och ett sätt att motverka detta är att låta äldre äta lunch på skolorna i samma matsal som eleverna. 

Vill motverka ensamhet bland äldre

I en motion till kommunfullmäktige skriver Kungsbackaborna Roger Larsson och Janne Heimbrand att de tycker att kommunen ska se till att äldre får äta sin lunch på skolorna. Motiveringen lyder enligt  Norra Halland:

”Att få äta skollunch tillsammans med barnen är ett sätt att bryta ensamheten och slippa sitta ensam hemma och äta. Vidare så är skolmaten både god och näringsrik”.

LÄS MER: Nya avtalet: Här ska äldrematen lagas av lokala råvaror

Skolmatsal. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Andra kommuner låter äldre äta på skolan

Inspiration till iden kommer från ett system som redan finns i kommunerna Tierp och Huddinge. Där får äldre äta lunch i skolmatsalen.

I Huddinge har man kört på upplägget sedan 2020. 

“Hej alla pensionärer i Huddinge!  Ni vet väl om att ni kan äta skollunch i flera av kommunens skolor? Kostnaden är 41 kronor för varmrätt, bröd och smör, dryck och sallad. Dela gärna inlägget”, kan man läsa på Huddinge kommuns Facebooksida. 

I Huddinge erbjuder kommunen de äldre att välja mellan 15 olika skolor att äta sin lunch på under vardagar.

Nu vill Kungsbackaborna att man undersöker om alternativet skulle vara möjligt även i Kungsbacka. 

I samma motion som partiet skickat in till fullmäktige föreslår de också att man byter ut ordet “brukare” för äldre som behöver assistans. 

Vill byta namn på ”brukare”

Kungsbackaborna anser att “brukare” är en dålig benämning, och att man istället borde använda ordet “kund”. 

Roger Larsson, från Kungsbackaborna, har enligt Norra Halland även synpunkter på planerna på de fyra spår som finns för Kungsbacka i framtiden. Han tycker att invånarna blivit för dåligt informerade om dessa. 

Roger föreslår därför att det bildas en arbetsgrupp mellan partierna som även får uppdraget att ha kontakt med invånarna som det berör.

Vad tycker du om idén att äldre ska kunna äta lunch i skolmatsalar bland elever? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.