Förslaget: Låt polisen skingra badgäster – som trängs på stränder mitt i pandemin

Ge polisen makt att skingra badgäster eller stänga stränder helt om det uppstår trängsel.
Det föreslås Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Region Stockholm, som vill att regeringen nu tar itu med frågan.

Högsommarvärmen i stora delar av Sverige har lett till överfulla parker och fullproppade stränder på flera håll.

Det må inte vara någonting konstigt, om det inte vore för att denna sommar inte är en vanlig sådan.

Förslaget: Låt polisen skingra badgäster

Coronapandemin är långt ifrån över vilket gör att Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Region Stockholm, vill se att polisen få mer makt.

Till Aftonbladet säger hon att polisen bör få makt att skingra badgäster och till och med kunna stänga ner hela stränder.

badplats
STOCKHOLM 20200624 Människor solar och badar vid Hornsbergs strand. Foto: Stina Stjernkvist / TT

– Jag kan förstå att många har längtat efter sommaren, men det är ett stort risktagande när många samlas på en liten yta. Vi utsätter de sårbara i samhället för stora risker och riskerar att sätta press på sjukvården. Risken är stor att smittspridningen tar ny fart, säger Starbrink till tidningen

Har inga befogenheter

Regionerna runt om i landet har tidigare haft befogenheter att stänga både restauranger och dess uteserveringar om trängseln varit för stor. Men när det kommer till offentliga platser så som badstränder kan de inte göra någonting.

Polis och ordningsvakter har i sin tur inte heller befogenheter att säga till människor att skingra sig då det inte faller under ordningslagen. Det enda de kan göra är att påminna människor om att hålla avstånd.

polis
Bildkälla: Shutterstock

Starbrink anser därför att polisen bör ha befogenheten att skingra människor på stränder likt deras rätt att upplösa demonstrationer.

Samtidigt vill hon se en ny kampanj för att faran för en vidare spridning av viruset inte är över.

– Folkhälsomyndigheten varnar för att det kan komma en ny våg under sommaren och då kommer vi att få leva med detta under en längre tid, säger hon till Aftonbladet.

”Nödvändigt att alla tar ansvar”

Socialminister Lena Hallengren säger följande, i en skriftlig kommentar via sin pressekreterare:

”Coronaviruset tar inte sommarsemester. Det är därför vi har gett länsstyrelserna i uppdrag att följa upp restriktionerna under sommaren. Vi måste fortsatt hålla avstånd och det gäller självklart också på badplatser. Det är nödvändigt att alla tar ansvar också på badplatsen och säger ifrån om någon lägger sig för nära.”, säger hon till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här förslaget? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required