Förslaget: Låt tandvård få samma högkostnadsskydd som sjukvården – så att fler har råd att fixa tänderna

Dålig munhälsa kan leda till allvarliga följder som tandlossning, diabetes, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar. Ändå räknas inte munvård in till resten av kroppen, och omfattas därför inte av hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd eller av hälso- och sjukvårdslagen.

Detta är något som bör ändras enligt Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, som debatterar för sitt förslag i Aftonbladet Debatt.

Jöran Rubensson, tidigare ordförande i Sveriges Pensionärers Riksförbund, listar många argument för varför tandvården bör vara jämlik sjukvården, så att fler har råd att gå till tandläkaren.

Han drar upp exempel på följdsjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, och tandlossning, som dålig munhälsa leder till.

Han nämner också statistik från Sifo, som visar att var tredje kvinna befarar att de inte klarar leva på sin pension. Sådana saker gör att man prioriterar bort tandläkaren för att man helt enkelt inte har råd.

”Nästa steg mot en mer jämlik tandvård måste vara att för övriga medborgare ska tandvården ingå i den allmänna sjukvården med dess högkostnadsskydd på 1 100 kronor. På så sätt kan den nygamla klassmarkören – dåliga tänder – successivt elimineras.”, skriver Jöran i sin debattartikel.

Foto: JESSICA GOW / TT

Dela om du tycker att politikerna ska se över förslaget.