Förslaget: Nya rökförbudet ska inte gälla vattenpipa – startar namninsamling

I sommar träder en ny lag om rökförbud på uteserveringar i kraft. Med andra ord är det inte längre tillåtet att plocka fram en cigarett eller cigarr så länge du är på en serverings område, även om det är utomhus. Detta gäller även vattenpipor, något som fått många kaféägare att gå i taket. Nu går flera av dem ihop och startar en protest mot nya lagen.

– Det är tack vare vattenpipan som de kan driva sina verksamheter. Utan den är det omöjligt. Det är bara att lägga ner, säger Karen Harutyunyan, vattenpipekafé-ägare till Aftonbladet.

Enligt Karen Harutyunyan går vattenpipa inte att jämföra med cigarettrökning, då det inte är samma typ av tobak. Karen driver ett vattenpipskafé i Stockholm, och menar att han talar för flera när han säger att förbudet kommer vara ett nederlag för många kaféägare.

– Det är många verksamheter kommer att drabbas på grund av det här, de har ju hundratals anställda. Speciellt de som nyligen kommit till Sverige kommer att drabbas, de försörjer familjen, säger han  till Aftonbladet och fortsätter:

– Det är tack vare vattenpipan som de kan driva sina verksamheter. Utan den är det omöjligt. Det är bara att lägga ned verksamheterna om man har vattenpipa, eller byta inriktning men det kan man inte. För det är det hela verksamheten handlar om, vattenpipan. Den har blivit en sällskapsgrej och en del av det sociala livet. Man sitter och umgås och tar en vattenpipa, vilket inte är som vanlig cigarettrökning.

Foto: ADAM IHSE / TT. OBS: Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra. 

Har startat en protest

Karen menar att flera kaféägare är chockade över att vattenpipa räknats in i beslutet. Nu har de beslutat att gå ihop för att göra något åt saken innan lagen träder i kraft. Nu kommer de att jobba för att få ihop en lång namnlista som visar hur många som är missnöjda med beslutet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.