Förslaget: Sabotage mot blåljuspersonal kan ge livstids fängelse

Sabotage mot blåljuspersonal ska kunna ge livstids fängelse.

Det föreslår regeringens utredare, Anders Perklev.

– Det handlar om att man med våld eller hot eller på annat sätt hindrar att blåljuspersonal kommer fram, säger han enligt Aftonbladet.

Foto: Claudio Brescian / TT

Stenkastning, skadegörelse och våld mot polis, ambulans och räddningstjänst har skapat en stor debatt de senaste åren. Under dagens pressträff i Rosenbad presenterade riksdagens utredare och Sveriges riksåklagare Anders Perklev förslaget att brott mot blåljussabotage ska föras in i lagstiftningen.

Utredningen föreslår att attacker eller sabotage mot blåljuspersonal ska kunna ge livstids fängelse – om det bedöms som grovt. Som lägst ska de ge två års fängelse. Ett exempel på ett sådant fal är om brandkåren hindras att ta sig fram och människor dör som en följd av det. Morgan Johansson (S), håller med om att det behövs hårdare tag.
– Vi måste sätta ner foten och visa vem som bestämmer, sa han vid pressträffen.

Förslaget innehöll även skärpta straff för grovt våld eller hot mot tjänsteman. Det tidigare maxstraffet höjs från fyra till sex års fängelse. Dessutom ska domstolen se särskilt allvarligt på fall där hot och våld förhindrar en annan person att utföra sitt arbete.

”Något av det fegaste man kan göra”

Justitieminister Morgan Johansson (S) håller med om att det ska bli mer kännbart att ge sig på blåljuspersonal.
– Att ge sig på den som räddar liv och jobbar med att upprätthålla tryggheten är något av det fegaste man kan göra. Det måste få rejäla konsekvenser och straff, sa han vid pressträffen.

Utredaren Perklev berättar att han har haft flera möten med olika myndigheter och fackförbund. Han har även besökt polisen i både Rosengård och på Järvafältet. Hans bild är tydlig: Stenkastning, våld, hot och trakasserier är vanligt förekommande i de utsatta områdena.
– Det här speglar lite en generell utveckling i samhället, att man är mindre benägen att acceptera ett nej, säger han.

Förslagen föreslås trädas i kraft den första januari nästa år.

Håller du med om förslaget? Kommentera gärna artikeln på Facebook.