Förslaget: Slopa rökförbudet helt och låt folk röka på uteserveringar igen

Den 1 juli i år trädde rökförbudet i kraft som gör att rökning totalförbjudits på uteserveringar. Ett beslut som kom med ris och ros.

Nu vill liberala riksdagsledamöterna Joar Forsell (L) och Gulan Avci (L) slopa helt rökförbudet.

 

När rökförbudet infördes i år den 1 juli tog förbudet emot av ris och ros.

För många var det en lättnad att få sitta på uteserveringar utan att ha rökare där, medan rökare nu blev arga för deras möjlighet att få röka där, nu togs helt bort.

Två av de som har ställt sig stark kritisk till förbudet är de liberala riksdagsledamöterna Joar Forsell (L) och Gulan Avci (L) för att slopa helt rökförbudet i ny motion.

– Det nya rökförbudet som trädde i kraft i somras har slagit hårt mot restaurangägare – och inte minst mot individens frihet. Förbudet tar inte hänsyn till lokala förutsättningar, mångfald och är helt ur proportion till den skada passiv rökning orsakar, skriver de i motionen.

Liberalerna: ”Sraten kan hjälpa människor fatta bättre beslut, men inom en rimlig gräns”

I motionen ställer de sig kritiska till hur mycket ett rökfritt samhälle ska kosta.

– Varken vi eller någon annan hävdar att rökning är bra för hälsan. Men ska vi politiker till varje pris se till att medborgarna är så hälsosamma som möjligt i varje enskilt fall? Myndiga individer måste faktiskt få göra val som inte nödvändigtvis är hälsofrämjande. Staten kan hjälpa människor fatta bättre beslut, men inom en rimlig gräns. Den gränsen är passerades med råge med den nya tobakslagen. Folk måste få leva, inte bara överleva, skriver de.

Rökförbud på uteserveringar råder sedan 1 juli i år. Foto: Shutterstock

Liberalerna: Resureser bör läggas på annat

I stället för att fokusera på rökförbudet borde resurser läggas på annat menar de.

– Dessutom slår rökförbudet orimligt hårt och trubbigt mot restaurangägare. I upprätthållandet av lagen ska inte polisen vara delaktig. Det är såklart rimligt, det vore skandal om polisen fick prioritera den här typen av regelbrott när det finns gott om verkliga problem att tag i. Istället är det är upp till den enskilda krögaren att se till att ingen halar upp en cigg på ens servering, annars riskerar man ett vitesbelopp, skriver de.

Vad tycker ni om förslaget? Bör rökförbudet slopas? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.