Förslaget: Tvinga bankerna att hantera kontanter om kunderna vill det

Allt fler banker slopar kontanthantering för att gå mot ett mer digitalt samhälle. Men en lagrådsremiss från regeringen föreslår att storbankerna ska bli skyldiga att erbjuda kontakthantering i betryggande utsträckning, det skriver Sveriges Radio.

– Tyvärr har bankerna fortsatt att minska sin kontantservice, särskilt på glesbygden, skriver finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i en kommentar.

Vi går mot ett kontantlöst samhälle där allt mer sköts elektroniskt. Men i ett pressmeddelande från Finansdepartementet framgår det att regeringen vill se att storbankerna ska kunna erbjuda uttag och insättning av kontanter i betryggande utsträckning.

– Vi har i fyra år arbetat hårt innan- och utanför riksdagshusets väggar för att skydda kontanterna. Vi gläds åt att en proposition äntligen ligger på lagrådets bord men oroar oss för handelns fortsatta avveckling. Det är extra sorgligt att se jätten Ikea fasa ut kontanter såhär efter Ingvar Kamprads död, säger Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret till SVT.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Tycker du att bankerna ska behålla kontanthantering? Dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.