Fredrik Backmans hyllade gest – ger bort barnböcker efter attacken

Författaren Fredrik Backman vill hjälpa familjer efter gårdagens attack i centrala Stockholm. Nu har han valt att ge bort barnböcker, som han själv kommer betala.

På sin Instagram berättar han om att böckerna var ett sätt för honom och hans mamma att hantera hemska händelser.

”Det var så hon förklarade allt det svåraste i livet”, skriver Backman på Instagram.

Drygt ett dygn har gått sedan en lastbil körde in i Åhléns City på Drottninggatan i Stockholm. Hittills har attacken skördat fyra dödsoffer och en person är gripen. Under fredagen och lördagen har världen skickat sina hälsningar till Sverige – och i Paris hedrades de omkomna vid midnatt när Eiffeltornet släcktes ner

Mängder av Stockholmare har strömmat till platsen för olyckan under dagen, där man kan tända ett ljus eller lägga ner blommor. Många, inklusive statsminister Stefan Löfvén och Kronprinsessan Victoria, har varit på platsen och hedrat offren.

Flera människor har också gjort fina saker för att hjälpa, exempelvis Hemköp-handlaren Joakim, personer i sin närhet. Inte minst genom hashtagen #openstockholm där Stockholmarna öppnat upp sina hem. Nu vill författaren Fredrik Backman också hjälpa till.

Bildkälla: Instagram/backmansk

På Instagram skriver Backman att människor kan ta sig till Akademibokhandeln på Odenplan i centrala Stockholm och plocka ut en valfri barnbok, som författaren själv betalar för.

Han hoppas att det kanske kan få föräldrar och barn att slappna av tillsammans, men också få möjligheten att prata med varandra om svåra saker.

”När jag var liten och något fruktansvärt hände så läste min mamma alltid böcker för nig. Det var så hon förklarade allt det svåraste i livet, hon lät mig ställa frågor och vi började alla samtal så. Med böcker. Så personalen i kassan på Odenplans Akademibokhandel har mitt kort idag”, skriver Backman på Instagram.

Författaren, som debuterade som författare 2012 med ”En man som heter Ove”, har sedan inlägget publicerats överösts av varma kommentarer för sitt initiativ. Han skriver också att han hoppas att fler kan ta efter på något sätt i andra delar av landet. 

Bildkälla: Wikipedia

Inga barn ska behöva vara oroliga eller rädda efter vad som inträffat. Det här var verkligen ett vackert initativ av Fredrik Backman.